To idealny obiad na Środę Popielcową. Syci, a nie zawiera grama mięsa

Ryba z warzywami to najlepszy pomysł na postny, ale sycący obiad
Ryba z warzywami to najlepszy pomysł na postny, ale sycący obiad123RF/PICSEL

Znaczenie Środy Popielcowej i postu

Przepis na obiad na Środę Popielcową

  • 2 filety białej ryby (np. dorsz, mintaj, sandacz)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • natka pietruszki do posypania
  1. Filety rybne dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić na 10 minut.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę posiekać, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i podsmażyć przez chwilę.
  4. Dodać pokrojone warzywa i dusić na średnim ogniu przez około 5 minut.
  5. Wlać bulion warzywny i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Na warzywa położyć filety rybne, przykryć i dusić całość przez około 10-15 minut, aż ryba będzie miękka i łatwo rozdzieli się widelcem.
  7. Gotowe danie posypać świeżą natką pietruszki i podawać np. z kaszą jęczmienną lub ziemniakami.
Ryba z warzywami
Ryba z warzywami 123RF/PICSEL

Wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Osiem cech, które świadczą o inteligencji emocjonalnejINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?