Pomysł na smaczny obiad? Dorsz na parze w sosie maślanym
Ewa Wachowicz prezentuje przepis na dorsza na parze w maślanym sosie, który wyróżnia się prostotą i wykwintnym smakiem. Sprawdź, jak przyrządzić rybę i przygotować aksamitny sos. Idealne danie na wyjątkowe okazje i codzienne obiady.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Dorsz na parze w sosie maślanym. Składniki
- 2 filety z dorsza
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Do podania:
- pęczek szparagów zielonych
Sos maślany:
- 200 g masła solonego
- 5 szalotek
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- szczypta cukru
- pieprz biały

Sposób przygotowania
- Masło pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
- Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Zeszklić.
- Zalać winem i odparować o połowę.
- Stopniowo dodać zmrożone masło cały czas mieszając (najlepiej miotełką).
- Posłodzić i przyprawić pieprzem.
- Dorsza ugotować na parze (w koszyczku nad wodą doprawioną liściem laurowym i zielem angielskim).
- Sos wyłożyć na talerz.
- Na sosie umieścić ugotowaną rybę.
Podawać z gotowanymi szparagami.
Polecamy również:
