„Ewa gotuje”: Dorsz na parze w sosie maślanymPolsat

Pomysł na smaczny obiad? Dorsz na parze w sosie maślanym

Dorsz na parze w sosie maślanym. Składniki 

  • 2 filety z dorsza
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pęczek szparagów zielonych
  • 200 g masła solonego
  • 5 szalotek
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • szczypta cukru
  • pieprz biały
Dorsz
Dorsz123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

  1. Masło pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. 
  2. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Zeszklić. 
  3. Zalać winem i odparować o połowę. 
  4. Stopniowo dodać zmrożone masło cały czas mieszając (najlepiej miotełką). 
  5. Posłodzić i przyprawić pieprzem. 
  6. Dorsza ugotować na parze (w koszyczku nad wodą doprawioną liściem laurowym i zielem angielskim). 
  7. Sos wyłożyć na talerz. 
  8. Na sosie umieścić ugotowaną rybę. 
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe