To jeden z największych grzybów na świecie. Spotkasz podczas spaceru
Znaleźć można go w lasach, na łąkach, a nawet w ogrodach. Na myśl przywodzi wielką, białą piłkę. Warto jednak zabrać go ze sobą do domu. Purchawica olbrzymia jest nietypowym grzybem, który ceni się za jego walory smakowe oraz ogromne rozmiary. Jak go przyrządzić?
Purchawica olbrzymia, nazywana również czasznicą olbrzymią, jest grzybem należącym do rodziny purchawkowatych. Jest jadalna wyłącznie do momentu, w którym w pełni nie dojrzeje i nie wytworzy zarodników.
Grzyby osiągają od 10 do nawet 60 cm średnicy. Ich obwód niekiedy może liczyć ponad metr.
Zobacz również: Niebieskie grzyby z polskich lasów... są jadalne! Jak je przyrządzić?
Purchawica olbrzymia jeszcze do 2014 roku była gatunkiem chronionym. Dziś można ją zbierać bez obaw. Co ciekawe, natknąć możemy się na nią zdecydowanie prościej, niż nam się wydaje. Czasznica olbrzymia rośnie bowiem na żyznych trawnikach, łąkach, a nawet w parkach czy ogródkach. Pojawia się na terenie całej Polski, jednak zdecydowanie częściej w północnej części kraju.
Purchawica olbrzymia nieśmiało wyrasta na trawnikach już w sierpniu, aby wkrótce osiągnąć zawrotne rozmiary. Napotkać możemy ją aż do października. Najbezpieczniej jednak wkładać do koszyka młode osobniki na samym początku sezonu.
Czasznicę olbrzymią należy zbierać do momentu, w którym owocnik nie ściemnieje. Kiedy jej skórka zacznie zmieniać barwę na brązową lub oliwkową, jest to najmocniej widoczny znak, że grzyb dojrzewa. Wówczas należy pozwolić mu spokojnie dorosnąć i rozsiać się na kolejne lata.
Zobacz również: Idealny sos grzybowy? Ewa Wachowicz zdradza przepis
Purchawica olbrzymia nie jest szczególnie popularnym w Polsce grzybem. Jego walory smakowe doceniają jednak Czesi, którzy przygotowują z niego potrawę w niezwykle prosty sposób. Grzyba wystarczy pokroić w plastry i usmażyć w panierce. Z czasznicy olbrzymieć z powodzeniem przygotować można również sosy, farsze oraz zupy.
Co ważne, czasznica olbrzymia jest nie tylko smacznym, ale przede wszystkim wartościowym grzybem. Jest bogata w błonnik oraz białko, zawierając również sporą dawkę witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, jodu, miedzi i potasu. Dzięki temu pozytywnie wpływa na nasz organizm obniżając poziom cholesterolu, hamując procesy nowotworowe oraz stymulując układ odpornościowy.
Zobacz również: Co zrobić z grzybami? Takie pyszności proponuje siostra Anastazja