Ulepszył niemal doskonały przepis na pączki. To cukiernicze arcydzieło

Chrupiąca skórka, delikatne, puszyste ciasto i pewien zaskakujący składnik – takie są pączki wedle przepisu znanego, kulinarnego entuzjasty Michała Korkosza, autora bloga "Rozkoszny". Czy przygotowanie takich łakoci wymaga eksperckich umiejętności i jest czasochłonne? Nic bardziej mylnego.

Jak przygotować pyszne pączki serowe?
Jak przygotować pyszne pączki serowe?123RF/PICSEL

Michał Korkosz podzielił się swoim przepisem na pączki serowe z lukrem grejpfrutowym, które - jak zapewnia kucharz - mają się charakteryzować chrupiącą skórką i delikatnym ciastem. Warto przygotować te pyszności, zwłaszcza że zbliża się tłusty czwartek.

"Słowo daję, moje życie jest lepsze z każdym kęsem tych pączków serowych" - przekonuje Michał Korkosz na swoim blogu. Kucharz zaznacza, że przepis na serowe pączki był doskonale znany już naszym babciom, ale mężczyzna wprowadził do niego kilka ulepszeń, dzięki czemu mają być jeszcze smaczniejsze.

Pączki serowe z lukrem grejpfrutowym - składniki

Do przygotowania ok. 18 pączków, potrzebujemy następujących składników:

  • 260 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 250 g twarogu śmietankowego,
  • 2 żółtka z dużych jajek,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • olej do smażenia,
  • 1 mały grejpfrut,
  • 260 g cukru pudru.

Pączki serowe z lukrem grejpfrutowym - przepis

Na dużą i głęboką patelnię wlewamy olej i podgrzewamy na średniej mocy palnika do momentu uzyskania 180 st. C.

Do miski dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, następnie wszystko mieszamy. Do drugiej miski przekładamy twaróg, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę, likier pomarańczowy i ekstrakt waniliowy. Wymienione składniki miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy suche składniki z pierwszej miski i mieszamy łyżką. Ciasto wyrabiamy, aż zrobi się gładkie.

Blat posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto do momentu, aż będzie miało ok. 2 cm grubości. Z ciasta wykrawamy okręgi o średnicy ok. 8 cm. Ze środka uzyskanych okręgów, np. za pomocą kieliszka wykrawamy kolejne, mniejsze. Wykrojone ciasto łączymy, rozwałkowujemy i ponownie wycinamy z niego wspomniane okręgi.

Pączki serowe są puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz
Pączki serowe są puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz123RF/PICSEL

Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok. 2 minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu wykładamy pączki na ręcznik papierowy.

Skórkę z umytego grejpfruta ścieramy na tarce o drobnych oczkach. "Pamiętaj, aby nie ścierać białej części skórki, bo gorycz będzie zbyt duża" - apeluje na swoim blogu Michał Korkosz.

Z grejpfruta wyciskamy sześć łyżek soku, przelewamy rondelka i stawiamy na średniej mocy palnika. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z palnika. Do środka wsypujemy cukier puder i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie dodajemy startą skórkę i ponownie mieszamy.

Pączki serowe zanurzamy w lukrze z jednej strony i odstawiamy, by lukier stężał. Michał Korkosz podpowiada, że jeśli nie mamy pod ręką twarogu śmietankowego lub sernikowego, a jedynie twaróg typu klinek, należy go zblendować wraz z resztą mokrych składników, aby pozbyć się grudek.

Przepis na hiszpańskie pączki