Uniwersalne i zdrowe smarowidło do chleba. Przygotujesz w kwadrans
Oprac.: Joanna Leśniak
Pasta z tuńczyka to pomysł na zdrowe i smaczne uzupełnienie posiłku. Docenią ją osoby, które chcą przyrządzać pełnowartościowe dania, ale jednocześnie nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Podstawowy przepis na pastę z tuńczyka łatwo zmodyfikujesz. Tym razem proponujemy uwzględnienie w recepturze jednego z najzdrowszych owoców. Smarowidło do chleba będziesz serwować na wiele różnych okazji – sprawdzi się na co dzień i od święta.
Spis treści:
Wszechstronna pasta z tuńczyka
Może być doskonałym rozwiązaniem na szybki i sycący lunch lub kolację. Świetnie będzie smakować jako smarowidło do chleba w porze śniadania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać ją na imprezach i innych uroczystych spotkaniach przy stole, kiedy zamieni się w apetyczny dip do warzyw i chrupiących przekąsek. Pastę z tuńczyka możesz potraktować jako pomysł na nadzienie do faszerowanych jajek — ta inspiracja przyda się nie tylko podczas planowania wielkanocnego menu.
Szybki przepis dla zabieganych
Zrobienie apetycznej pasty zajmie nie więcej niż kwadrans. Nie jest powiedziane, że domowe posiłki muszą być czasochłonne. Smaczne i efektowne dania możesz zajadać nawet w te dni, kiedy lista innych obowiązków zdaje się nie mieć końca. Tym razem proponujemy przygotowanie pasty z tuńczyka i awokado, które smakuje wyśmienicie, a dodatkowo jest źródłem cennych składników odżywczych.
Przepis na pastę z tuńczyka i awokado
Bez problemu dopasujesz ją do własnych preferencji smakowych. Lubisz potrawy nieco pikantne? Dodaj większą porcję pieprzu, recepturę możesz wzbogacić odrobiną papryki chili. Nasz przepis na pastę z tuńczyka na kanapki to łagodna, a przez to bardziej uniwersalna wersja przysmaku.
Potrzebne składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 awokado
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- świeży szczypiorek
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajko ugotuj na twardo. Po przestudzeniu pozbądź się skorupki i pokrój w drobną kostkę.
- Umyj i osusz szczypior, następnie poszatkuj. Tuńczyka wyjmij z puszki i rozdrobnij widelcem.
- Awokado przetnij na pół, wydrąż miąższ, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu nie będzie ciemniał.
- Połącz owoc z tuńczykiem, jajkiem i szczypiorem. Mieszając, dodaj musztardę oraz przyprawy.
- Ucieraj do momentu uzyskania jednolitej masy.
Prezencja ma znaczenie
Jeśli używasz pasty z tuńczyka do faszerowania jajek lub przygotowujesz tartinki w ramach poczęstunki dla gości, zadbaj o apetyczny wygląd przekąsek. Udekoruj je świeżymi kiełkami, plasterkami rzodkiewki albo kawałkami świeżego ogórka.