Uwielbiane są w jednym regionie Polski. Zaskoczysz nimi wigilijnych gości

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Do tradycyjnych i klasycznych potraw serwowanych podczas wigilijnej wieczerzy należą m.in. karp, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju lub śmietanie, barszcz z uszkami czy zupa grzybowa. Jednak w pewnym regionie Polski serwuje się również danie nazywane bobalkami. Jak wygląda, smakuje i czy warto je zrobić?

Bobalki powinniśmy podawać na ciepło/FOT. © Canva | Marcus Z-pics
Bobalki powinniśmy podawać na ciepło/FOT. © Canva | Marcus Z-picsINTERIA.PL

Czym są bobalki?

Bobalki to tradycyjne wigilijne danie, bardzo popularne zwłaszcza na południu Podkarpacia. Co ciekawe - mogą być serwowane w postaci małych kluseczek z ciasta na pierogi lub w formie drożdżowych bułeczek, które często przygotowuje się m.in. na Słowacji. Jednak wspólnym mianownikiem bobalkowych kluseczek i bułeczek jest mak i miód.

Podkarpackie, wigilijne bobalki - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • 50 g maku,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki miodu.

Przyrządzanie podkarpackich bobalków zaczynamy od zagotowania mleka, do którego dodajemy cukier i suchy mak. Całość należy gotować przez 10 minut - od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno wchłonąć się w mak, by ten odpowiednio napęczniał. Jeśli po ugotowaniu zostanie nam resztka mleka, należy je odsączyć od maku.

Mak odstawiamy do ostudzenia, a po tym czasie dwukrotnie przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia.

Bobalki są popularne na południu Podkarpacia/FOT. © Canva | Marcus Z-pics
Bobalki są popularne na południu Podkarpacia/FOT. © Canva | Marcus Z-picsINTERIA.PL

Łączymy ze sobą mąkę, jajko, wodę i olej i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Z ciasta rolujemy niewielkie "wałeczki" i odrywamy z nich kawałki ciasta, z którego następnie należy wyrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane ciasto wrzucamy do garnka z gotującą się i posoloną wodą. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy przez około 5 minut - aż w środku nie będą surowe.

Po ugotowaniu bobalki odcedzamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy mak i miód. Całość delikatnie mieszamy, by miód i mak oblepiły kluseczki. Bobalki powinniśmy podawać na ciepło.

Czas na lepsze. Odcinek 3INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas