W niedzielę podaj zamiast nudnych schabowych. Polonezy wjadą na obiad

Oprac.: Tomasz Hirkyj
Choć z klasyką polskiej motoryzacji łączy je tylko nazwa, to w trakcie niedzielnego obiadu podbiją podniebienia domowników. Polonezy, bo o nich mowa, to nic innego, jak schab, ale zrolowany z przepysznym farszem pieczarkowym. Ewa Wachowicz podpowiada, jak szybko polonezy schabowe przygotować w domu.

Polonezy w domu? Ewa Wachowicz zdradza przepis
Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym zdradza tym razem przepis na polonezy. To nic innego, jak kawałek soczystego schabu, w którym zawinięty jest równie soczysty farsz. Jeśli wydaje nam się, że przygotowanie polonezów jest trudne i czasochłonne, jest w grubym błędzie. Warto dać im szansę, a kto wie? Może będą już stałą propozycją w menu na niedzielny obiad.
Składniki na polonezy od Ewy Wachowicz

- 500 g schabu bez kości
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Farsz do polonezów
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- masło klarowane do smażenia
- 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- sól
Do dekoracji
- sałata
Jak zrobić schabowe polonezy z programu "Ewa gotuje"

- Zacząć od farszu: na patelni rozgrzać masło.
- Wrzucić pokrojone w kostkę cebule.
- Gdy się zeszklą, dodać pieczarki pokrojone w plastry.
- Posolić i podsmażyć.
- Dodać musztardę i przecier.
- Przyprawić papryką.
- Wymieszać i odstawić.
- Mięso pokroić w plastry.
- Rozbić podobnie jak na schabowe.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Na każdy plaster nałożyć łyżkę farszu i zwinąć.
- Roladki obtoczyć w mące.
- Nadmiar strzepać.
- Usmażyć na gorącym maśle.
- Podawać na sałacie.