W niedzielę podaj zamiast nudnych schabowych. Polonezy wjadą na obiad

Choć z klasyką polskiej motoryzacji łączy je tylko nazwa, to w trakcie niedzielnego obiadu podbiją podniebienia domowników. Polonezy, bo o nich mowa, to nic innego, jak schab, ale zrolowany z przepysznym farszem pieczarkowym. Ewa Wachowicz podpowiada, jak szybko polonezy schabowe przygotować w domu.

Zamiast klasycznego schabowego, Ewa Wachowicz proponuje... poloneza!
Zamiast klasycznego schabowego, Ewa Wachowicz proponuje... poloneza!123RF/PICSEL

Polonezy w domu? Ewa Wachowicz zdradza przepis

Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym zdradza tym razem przepis na polonezy. To nic innego, jak kawałek soczystego schabu, w którym zawinięty jest równie soczysty farsz. Jeśli wydaje nam się, że przygotowanie polonezów jest trudne i czasochłonne, jest w grubym błędzie. Warto dać im szansę, a kto wie? Może będą już stałą propozycją w menu na niedzielny obiad.

„Ewa gotuje”: Polonezy schabowePolsat

Składniki na polonezy od Ewy Wachowicz

Pieczarki, cebula, przecier pomidorowy: oto przepis na farsz uniwersalny
Pieczarki, cebula, przecier pomidorowy: oto przepis na farsz uniwersalny123RF/PICSEL
  • 500 g schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Farsz do polonezów

  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • sól

Do dekoracji

  • sałata

Jak zrobić schabowe polonezy z programu "Ewa gotuje"

Ewa Wachowicz w swoim programie pokazuje krok po kroku, jak zrobić polonezy
Ewa Wachowicz w swoim programie pokazuje krok po kroku, jak zrobić polonezyINTERIA.PL
  1. Zacząć od farszu: na patelni rozgrzać masło. 
  2. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. 
  3. Gdy się zeszklą, dodać pieczarki pokrojone w plastry. 
  4. Posolić i podsmażyć. 
  5. Dodać musztardę i przecier.
  6. Przyprawić papryką. 
  7. Wymieszać i odstawić. 
  8. Mięso pokroić w plastry. 
  9. Rozbić podobnie jak na schabowe. 
  10. Przyprawić solą i pieprzem. 
  11. Na każdy plaster nałożyć łyżkę farszu i zwinąć.
  12. Roladki obtoczyć w mące. 
  13. Nadmiar strzepać. 
  14. Usmażyć na gorącym maśle. 
  15. Podawać na sałacie.