W święta serwuję gościom jeden z pyszniejszych przepisów na śledzia. Ślinka sama im cieknie

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
316
Udostępnij
Jak przyrządzić smacznego śledzia po litewsku?
Jak przyrządzić smacznego śledzia po litewsku?123RF/PICSEL

Najpopularniejsze dodatki do śledzi

Czas na lepsze. Odcinek 1interiaINTERIA.PL

Co kupić w sklepie do śledzi po litewsku?

Dobrej jakości śledzie sprawdzą się w kultowym przepisie
Dobrej jakości śledzie sprawdzą się w kultowym przepisie123RF/PICSEL
  • 8 filetów ze śledzia
  • 8 szprotek wędzonych w oleju
  • 80 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 160 g koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki mleka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Świąteczny przysmak - przepis

  1. Przygotowanie zaczynamy od zalania suszonych grzybów wodą oraz namoczenia śledzi w mleku przez ok. 2 godziny.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu kroimy rybę w paski o szerokości 2-3 cm, a grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą z moczenia i gotujemy przez 35-40 minut.
  3. Wywar z grzybów przelewamy do osobnego naczynia, a same grzybki siekamy w drobną kostkę.  W kolejnym kroku obieramy cebulę z łupiny, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażąc aż do zeszklenia.
  4. Do cebuli dodajemy roztarte szprotki i podgrzewamy wszystko jeszcze przez 15 minut.  Na koniec wlewamy wywar z moczenia grzybów, doprawiamy koncentratem pomidorowym oraz świeżo mielonym pieprzem.
  5. Na talerz wykładamy pokrojonego śledzia, zalewamy ostudzonym sosem, a wierzch dania dekorujemy drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Przejdź na