Reklama

Reklama

Winogrona zielone czy fioletowe. Które są lepszym wyborem?

Te kuszące owoce występują w dwóch najmocniejszych w świecie roślin kolorach. Zielony jest od wieków symbolem zdrowia, a fioletowy skarbnicą antyoksydantów, czyli synonimem właściwości przeciwnowotworowych. Czy jest szansa, by wyłonić mocniejszego gracza w wyścigu o zdrowie? Sprawdźmy!

Winogrona: Owocowa przyjemność

W swojej ponad pięciotysięcznej historii winogrona wykarmiły wielu ludzi smakiem i wartościami odżywczymi. Zostały też okrzyknięte afrodyzjakiem z natury i do dziś są mocnym akcentem romantycznych kolacji. Wygrywają słodyczą, soczystością i urodą. Nie uciekniemy przed tym, że smakuje nam to, co nam się podoba. Struktura winnych gron cieszy nasze oczy.

Winogrona: Cukier kontra antyoksydanty

Głównym zarzutem formułowanym w stronę winogron jest wysoka zawartość cukru. Winogrona są jednymi z najsłodszych owoców, ale i one mają swoje mocne strony.

Pestki, skórki i szypułki winogron są skarbnicą antyoksydantów, czyli silnych związków o właściwościach antyoksydacyjnych i antynowotworowych. Ciemne bezwzględnie wygrywają w tej kategorii, to w świecie roślin zasada uniwersalna.

Reklama

Ciemnofioletowe, ciemnogranatowe i czarne warzywa i owoce mają najwyższą zawartość związków przeciwutleniających, czyli tych, które stawiają czoła bezlitosnemu najeźdźcy w postaci wolnych rodników. Ich niepozorna nazwa może zmylić, jednak niszczycielska siła niesparowanych wolnych atomów tlenu ma wysoce destrukcyjną moc.

Wolne rodniki są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie komórek, liczne procesy zapalne i wiele chorób cywilizacyjnych, nie wyłączając z tej grupy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia i chorób nowotworowych. Chcesz je unieszkodliwić? Wybierz ciemne winogrona, ale jedz je z umiarem, bo nadmiar fruktozy nikomu nie jest potrzebny.

Zielone, co logiczne, zawierają zielony barwnik roślin - chlorofil, czyli związek który poprawia dotlenianie naszych komórek. Jednak w tym rankingu jest jeden zwycięzca. Przybrał fioletowo-purpurowe szaty.

Winogrona: Więcej niż antyoksydanty

Badania naukowe potwierdzają to, co mądrość ludowa widziała od dawna. Winogrona działają alkalicznie, odtruwająco i oczyszczająco na komórki naszego ciała.

Są korzystne dla serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Nie tylko chronią przed rozwojem nadciśnienia i miażdżycy, ale są też zalecane przy chorobie niedokrwiennej serca.

Obok kluczowych antyoksydantów  w postaci witaminy A, C i E, obfitują też w ważną dla właściwej krzepliwości krwi i optymalnej pracy jelit witaminę K oraz istotne dla sprawnego działania systemu nerwowego witaminy z grupy B. 

Pozyskamy z nich również cenne składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, a nawet trudno osiągalny w produktach spożywczych jod - pierwiastek, bez którego tarczyca nie ma szans działać, jak należy.

Ewa Koza, mamsmak.com

Zobacz także: 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje