Winogrona zielone czy fioletowe. Które są lepszym wyborem?
Te kuszące owoce występują w dwóch najmocniejszych w świecie roślin kolorach. Zielony jest od wieków symbolem zdrowia, a fioletowy skarbnicą antyoksydantów, czyli synonimem właściwości przeciwnowotworowych. Czy jest szansa, by wyłonić mocniejszego gracza w wyścigu o zdrowie? Sprawdźmy!
Winogrona: Owocowa przyjemność
W swojej ponad pięciotysięcznej historii winogrona wykarmiły wielu ludzi smakiem i wartościami odżywczymi. Zostały też okrzyknięte afrodyzjakiem z natury i do dziś są mocnym akcentem romantycznych kolacji. Wygrywają słodyczą, soczystością i urodą. Nie uciekniemy przed tym, że smakuje nam to, co nam się podoba. Struktura winnych gron cieszy nasze oczy.
Winogrona: Cukier kontra antyoksydanty
Głównym zarzutem formułowanym w stronę winogron jest wysoka zawartość cukru. Winogrona są jednymi z najsłodszych owoców, ale i one mają swoje mocne strony.
Pestki, skórki i szypułki winogron są skarbnicą antyoksydantów, czyli silnych związków o właściwościach antyoksydacyjnych i antynowotworowych. Ciemne bezwzględnie wygrywają w tej kategorii, to w świecie roślin zasada uniwersalna.
Ciemnofioletowe, ciemnogranatowe i czarne warzywa i owoce mają najwyższą zawartość związków przeciwutleniających, czyli tych, które stawiają czoła bezlitosnemu najeźdźcy w postaci wolnych rodników. Ich niepozorna nazwa może zmylić, jednak niszczycielska siła niesparowanych wolnych atomów tlenu ma wysoce destrukcyjną moc.
Wolne rodniki są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie komórek, liczne procesy zapalne i wiele chorób cywilizacyjnych, nie wyłączając z tej grupy cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia i chorób nowotworowych. Chcesz je unieszkodliwić? Wybierz ciemne winogrona, ale jedz je z umiarem, bo nadmiar fruktozy nikomu nie jest potrzebny.
Zielone, co logiczne, zawierają zielony barwnik roślin - chlorofil, czyli związek który poprawia dotlenianie naszych komórek. Jednak w tym rankingu jest jeden zwycięzca. Przybrał fioletowo-purpurowe szaty.
Winogrona: Więcej niż antyoksydanty
Badania naukowe potwierdzają to, co mądrość ludowa widziała od dawna. Winogrona działają alkalicznie, odtruwająco i oczyszczająco na komórki naszego ciała.
Zobacz również:
Są korzystne dla serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Nie tylko chronią przed rozwojem nadciśnienia i miażdżycy, ale są też zalecane przy chorobie niedokrwiennej serca.
Obok kluczowych antyoksydantów w postaci witaminy A, C i E, obfitują też w ważną dla właściwej krzepliwości krwi i optymalnej pracy jelit witaminę K oraz istotne dla sprawnego działania systemu nerwowego witaminy z grupy B.
Pozyskamy z nich również cenne składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, a nawet trudno osiągalny w produktach spożywczych jod - pierwiastek, bez którego tarczyca nie ma szans działać, jak należy.
Ewa Koza, mamsmak.com
Zobacz także: