Witalność i piękna figura. Czy istnieje przepis na "wieczną młodość"? Sposoby Ewy Wachowicz na piękną sylwetkę
Wielokrotnie testowałam różnego rodzaju diety. Po wielu próbach doszłam do wniosku, że najlepiej działa na mnie stosowanie tak zwanego "okna żywieniowego", czyli postu okresowego. Odpowiednia ilość snu, wypoczynek i zbilansowane posiłki to moim zdaniem przepis na zachowanie "wiecznej młodości" i dobrego samopoczucia - mówi Ewa Wachowicz.
Spis treści:
Nie wszyscy zdają sobie nawet sprawę z tego, że jeśli ostatni posiłek jedzą wieczorem (na przykład o 19), a kolejny około 7 rano, to już mają 12-godzinny post. Przez ten czas organizm się regeneruje. Ja staram się "pościć" przez 16 godzin, a jeść przez osiem. W moim przypadku sprawdza się to doskonale. Wiadomo jednak, że każdy organizm jest inny, jak i każdy z nas ma odmienne preferencje.
Istnieją jednak "zasady", które pomogą wszystkim zachować witalność i zgrabną sylwetkę. Polecam ruch, nawet zwykły spacer, a nie koniecznie katorżnicze ćwiczenia na siłowni. Na pewno oczekujecie też ode mnie sprawdzonych i zdrowych przepisów kulinarnych, dlatego też poniżej się nimi z wami podzielę. Dodam tylko jeszcze, że warto ograniczyć spożywanie cukrów, jak i węglowodanów.
Zielone smoothie - przepis Ewy Wachowicz
Zacznę od smoothie, a więc napoju, który może służyć jako zdrowa przekąska. Nie tylko zapewnia uczucia sytości, ale też wpływa korzystnie na nasze zdrowie i wygląd skóry. Oczywiście wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy do jego wykonania. Poniżej przepis.
Składniki:
- garść liści szpinaku,
- garść liści jarmużu,
- 1 mango,
- 1 banan,
- 1/4 ananasa,
- sok z cytryny,
- 100 ml wody.
Do podania:
- olej lniany
Opis przygotowania:
- Do miksera włożyć liście jarmużu i szpinaku. Zmiksować.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango, banana i ananasa.
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Wlać nieco wody i zmiksować.
- Podawać w szklance - z kilkoma kroplami oleju lnianego.
Sałatka z owocami i kurczakiem - przepis Ewy Wachowicz
Jak zdrowe odżywianie, to koniecznie sałatka. Poniżej przepis na taką, do której przygotowania warto wykorzystać obecnie dostępne produkty.
SKŁADNIKI:
- mieszanka ulubionych sałat (np. rukola, roszponka, szpinak baby),
- owoce sezonowe (porzeczki, maliny, truskawki),
- plastry duszonej piersi z kurczaka,
- pestki dyni.
Winegret malinowy:
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki soku malinowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 6 łyżek oliwy.
Do dekoracji:
- kwiaty jadalne
OPIS PRZYGOTOWANIA:
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Przygotować sos. Musztardę połączyć z sokiem malinowym. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem.
- Cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Wymieszać.
- Sałaty przełożyć na talerz i polać sosem malinowym.
- Dodać owoce, mięso i posypać prażonymi pestkami dyni.
- Udekorować kwiatami jadalnymi.
Sałatka z awokado - przepis Ewy Wachowicz
Na pewno słyszeliście już powiedzenie "jedz jedno awokado dziennie, a unikniesz wizyty u lekarza". Jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale dodatkowo sprawdzi się w przypadku osób dbających o zgrabną sylwetkę. Oto przepis na pyszną sałatkę.
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzałe awokado,
- 3 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu,
- sól,
- pieprz,
- garść szczypiorku.
OPIS PRZYGOTOWANIA:
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i posiekać.
- Z awokado usunąć pestkę i łyżką wydobyć miąższ.
- Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z jajkiem.
- Do oliwy dodać musztardę, śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
- Tak przygotowanym sosem zalać awokado z jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
- Dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Wymieszać.
Szparagi z jajkiem - przepis Ewy Wachowicz
Jeszcze propozycja dla miłośników szparagów, które obecnie można dostać bez problemu. Podane z jajkiem poszetowym smakują znakomicie.
SKŁADNIKI:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- sól,
- szczypta cukru.
Masło szałwiowe:
- 3 łyżki masła,
- 5 listków szałwii.
Do podania:
- parmezan.
OPIS PRZYGOTOWANIA:
- Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu.
- Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru.
- Szparagi opłukać - jeśli są młode, nie trzeba ich obierać.
- Odłamać zdrewniałe końce i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej).
- Ugotować al dente.
- Masło szałwiowe wrzucić szparagi, wymieszać.
- Przełożyć na talerz, dodać jajko poszetowe, udekorować płatkami parmezanu.
Ciasteczka z żurawiną - przepis Ewy Wachowicz
Nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się też przepisem na coś słodkiego. Oto receptura na ciasteczka z żurawiną.
SKŁADNIKI:
- 150 g masła,
- ½ szklanki cukru brązowego,
- ¼ szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- ½ szklanki suszonej żurawiny,
- ½ szklanki siekanych orzechów włoskich,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- szczypta soli.
OPIS PRZYGOTOWANIA:
- Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i jajkiem.
- Połączyć z mąką wymieszaną z płatkami i proszkiem do pieczenia.
- Dodać żurawinę, orzechy i skórkę pomarańczową.
- Wyrobić ciasto, ewentualnie schłodzić w zamrażalniku (10 minut).
- Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą kulkę przycisnąć lekko dłonią lub widelcem.
- Piec przez 15-20 minut w temp. 150 st. C.
Moi kochani, jak sami widzicie dbanie o zgrabną sylwetkę i dobrą formę może być całkiem... smaczne! Polecam wam odrobinę aktywności fizycznej oraz przestrzeganie diety, która dietą w znaczeniu stricte wcale nie jest. Jest po prostu zbiorem dobrej jakości potraw - smacznych i zdrowych.
Polecamy również: Kaszanka na grilla. W jakich "odsłonach" można ją przygotować?