Witalność i piękna figura. Czy istnieje przepis na "wieczną młodość"? Sposoby Ewy Wachowicz na piękną sylwetkę

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczAKPA

Zobacz również:

Zielone smoothie - przepis Ewy Wachowicz

Zielone smoothie Ewy Wachowicz
Zielone smoothie Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • garść liści szpinaku,
  • garść liści jarmużu,
  • 1 mango,
  • 1 banan,
  • 1/4 ananasa,
  • sok z cytryny,
  • 100 ml wody.
  • olej lniany
  1. Do miksera włożyć liście jarmużu i szpinaku. Zmiksować. 
  2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango, banana i ananasa. 
  3. Wycisnąć sok z cytryny. 
  4. Wlać nieco wody i zmiksować. 
  5. Podawać w szklance - z kilkoma kroplami oleju lnianego.

Sałatka z owocami i kurczakiem - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka
Sałatka123RF/PICSEL
  • mieszanka ulubionych sałat (np. rukola, roszponka, szpinak baby),
  • owoce sezonowe (porzeczki, maliny, truskawki),
  • plastry duszonej piersi z kurczaka,
  • pestki dyni.
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki soku malinowego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 łyżek oliwy.
  • kwiaty jadalne
  1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. 
  2. Przygotować sos. Musztardę połączyć z sokiem malinowym. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. 
  3. Cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Wymieszać. 
  4. Sałaty przełożyć na talerz i polać sosem malinowym. 
  5. Dodać owoce, mięso i posypać prażonymi pestkami dyni. 
  6. Udekorować kwiatami jadalnymi.

Sałatka z awokado - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z awokado Ewy Wachowicz
Sałatka z awokado Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść szczypiorku.  
  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i posiekać. 
  2. Z awokado usunąć pestkę i łyżką wydobyć miąższ. 
  3. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z jajkiem. 
  4. Do oliwy dodać musztardę, śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. 
  5. Tak przygotowanym sosem zalać awokado z jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. 
  6. Dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Wymieszać.

Szparagi z jajkiem - przepis Ewy Wachowicz

Szparagi z jajkiem - przepis Ewy Wachowicz
Szparagi z jajkiem - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • sól,
  • szczypta cukru.
  • 3 łyżki masła,
  • 5 listków szałwii.
  1. Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu. 
  2. Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru.
  3. Szparagi opłukać - jeśli są młode, nie trzeba ich obierać. 
  4. Odłamać zdrewniałe końce i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). 
  5. Ugotować al dente. 
  6. Masło szałwiowe  wrzucić szparagi, wymieszać. 
  7. Przełożyć na talerz, dodać jajko poszetowe, udekorować płatkami parmezanu.

Ciasteczka z żurawiną - przepis Ewy Wachowicz

Ciasteczka z żurawiną Ewy Wachowicz
Ciasteczka z żurawiną Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 150 g masła,
  • ½ szklanki cukru brązowego,
  • ¼ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  •  ½ szklanki suszonej żurawiny,
  •  ½ szklanki siekanych orzechów włoskich,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • szczypta soli.
  1. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i jajkiem. 
  2. Połączyć z mąką wymieszaną z płatkami i proszkiem do pieczenia. 
  3. Dodać żurawinę, orzechy i skórkę pomarańczową. 
  4. Wyrobić ciasto, ewentualnie schłodzić w zamrażalniku (10 minut).
  5. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Każdą kulkę przycisnąć lekko dłonią lub widelcem. 
  7. Piec przez 15-20 minut w temp. 150 st. C.