Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych

Kotlet mielony to klasyk polskiej kuchni, który swoją popularność zdobył w czasach PRL-u, kiedy to serwowano go w barach z dodatkiem ziemniaków, buraczków lub kapusty. Takie zestawienie cieszy się popularnością do dziś. Znana restauratorka, Magda Gessler, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na najlepsze kotlety mielone. Dodaje do nich pewien sekretny składnik.

Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler wychodzą doskonale
Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler wychodzą doskonale123RF/PICSEL

Sposób Magdy Gessler na kotlety mielone. Kluczowy jest jeden aspekt

Magda Gessler, słynna restauratorka znana z telewizyjnego programu "Kuchenne Rewolucje", podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na najlepsze kotlety mielone. Choć ich przygotowanie wydaje się proste, wielu osobom trudno osiągnąć idealną konsystencję i smak.

Według Magdy Gessler, sekretem soczystych i aromatycznych kotletów jest użycie odpowiedniej proporcji mięsa wieprzowego do wołowego. W jej przepisie wołowiny powinno być o jedną trzecią mniej niż wieprzowiny. To połączenie sprawia, że kotlety są miękkie, nie rozpadają się podczas smażenia, a jednocześnie zachowują swoją soczystość.

Według restauratorki kupując mięso na mielone, należy zwracać również uwagę na jego barwę. Idealne mięso nie może być szarawe, nie powinno też posiadać perłowej poświaty.

Przepis Magdy Gessler na mielone. Jak przygotować idealne kotlety?

Magda Gessler ma swój własny przepis na idealne mielone. Znajdziemy w nim jeden ważny składnik — zeszkloną na maśle cebulkę, która dodaje im smaku i niepowtarzalnego aromatu. Oto jak przygotować doskonałe kotlety z przepisu restauratorki:

Składniki:

  • 300 g wieprzowiny
  • 200 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 100 ml mleka
  • 30 ml wody gazowanej
  • 200 g bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Namocz bułkę w mleku, a następnie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na maśle.
  2. Zmiel oba rodzaje mięsa, dodaj do miski razem z jajkiem, cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką oraz wodą gazowaną.
  3. Dopraw pieprzem i solą, a następnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
  4. Formuj z niej kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
Kotlety mielone należy smażyć, aż do uzyskania złocistego koloru
Kotlety mielone należy smażyć, aż do uzyskania złocistego koloru123RF/PICSEL


Co jeszcze dodać do kotletów mielonych. Magda Gessler ma propozycję dla każdego

Magda Gessler zaleca również dodanie do kotletów innych składników, takich jak drobno posiekana natka pietruszki, czosnek czy papryka, aby nadać im wyjątkowy smak. Dla miłośników pikantnych potraw proponuje dodanie szczypty chili lub pieprzu cayenne.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas