Z tym przepisem odtworzysz smak babcinego, świątecznego piernika
Oprac.: Łukasz Piątek
Wypieki w postaci różnego rodzaju ciast, to nieodłączny element kulinarnego obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia. I gdy w przedświątecznym zamieszaniu na wszystko brakuje czasu, warto postawić na prosty i szybki przepis na pyszne klasyczne ciasto. A jest nim bez wątpienia piernik, który zrobiony w mgnieniu oka będzie smakował jak ten u babci.
Piernik to jedno z tych ciast, które charakteryzują się smakiem przypraw korzennych. I to właśnie m.in. dzięki tym przyprawom ma piernik doskonałą konsystencję, smak i aromat. I choć wariacji na temat piernika jest mnóstwo, to warto sięgnąć po sprawdzony przepis, z którego korzystały już nasze babcie i prababcie.
Babciny piernik - składniki
Do przygotowania babcinego piernika potrzebujemy następujących składników:
- trzy szklanki mąki pszennej,
- miks przypraw do piernika,
- jedna szklanka miodu,
- jednak szklanka cukru pudru,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki mleka,
- trzy jajka,
- trzy łyżki kakao,
- dwie łyżeczki sody oczyszczonej,
- powidła śliwkowe,
- czekolada,
- suszone bakalie.
Warto wiedzieć: Pierniki są twarde jak kamień? Włóż do pojemnika jedną rzecz
Babciny piernik - przepis
Do naczynia wsypujemy mąkę i przyprawy do piernika, a następnie dokładnie mieszamy. Do rondelka dodajemy miód i cukier puder, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia i jego zawartość wlewamy do naczynia z mąką i przyprawami. Całość miksujemy, dodajemy olej i ponownie miksujemy.
Do czystego naczynia wlewamy mleko i wsypujemy kakao. Dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mąką i miodem. Wbijamy jajka i całość miksujemy.
Do szklanki wlewamy trzy łyżki stołowe z wodą i wsypujemy sodę oczyszczoną. Mieszamy i przelewamy do naczynia z naszym ciastem. Ponownie całość miksujemy.
Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut. Gdy piernik się upiecze i wystygnie smarujemy go marmoladą, polewamy rozpuszczoną czekoladą i okraszamy bakaliami.