Zupa jarzynowa jak u babci. Oto przepis, który przytuli cię od środka

Poznaj przepis na jarzynową, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa
Poznaj przepis na jarzynową, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Co sprawia, że zupa jarzynowa smakuje jak u babci?
  2. Triki, które przenoszą smak na poziom "babciowy"
  3. Przepis na zupę jarzynową jak u babci

Co sprawia, że zupa jarzynowa smakuje jak u babci?

Zobacz również:

Triki, które przenoszą smak na poziom "babciowy"

Przepis na zupę jarzynową jak u babci

Zupa warzywna z kawałkami ziemniaków, marchewki, zieleniną i drobnymi kawałkami mięsa podana w jasnej misce, w tle kromka chleba pełnoziarnistego oraz świeża zielenina, całość ustawiona na żółtej desce i ścierce.
Gęsta, aromatyczna zupa jarzynowa, posypana szczypiorkiem, natką, z kromką żytniego chleba - oto przepis na zupę jak za dawnych lat123RF/PICSEL
  • 1,5 litra rosołu
  • 3-4 ziemniaki średnie
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 por (biała + trochę jasnozielonej części)
  • ½ małego kalafiora (różyczki)
  • garść brukselki lub fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub masła klarowanego
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany do zabielenia
  • świeża natka pietruszki lub koperku do posypania
  • opcjonalnie: kluseczki lub zacierki
  1. Cebulę i pora pokrój, podsmaż na maśle na niewielkim ogniu, aż się zeszkli, lekko zrumieni - dodaj czosnek pod koniec podsmażania.
  2. Zagotuj rosół w garnku. Do rosołu dodaj pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie ( ok. 15 min).
  3. Dodaj kalafiora, brukselki/fasolkę - warzywa, które mają krótszy czas gotowania. Gotuj kolejne 5-10 minut.
  4. Jeśli robisz kluseczki/zacierki - przygotuj ciasto z mąki, jajka i soli, wrzuć je na trochę przed końcem gotowania i gotuj, aż wypłyną.
  5. Na koniec zahartuj śmietanę: odlej małą ilość gorącej zupy, wymieszaj ze śmietaną, potem wlej do garnka, mieszaj, nie gotuj po dodaniu śmietany.
  6. Spróbuj zupę i w razie potrzeby popraw smak solą, pieprzem.
  7. Tuż przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Zobacz również:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 145: Bartłomiej TopaINTERIA.PL