Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku

Ziemniaki to pyszne i zdrowe składniki naszej codziennej diety. Są łatwo dostępne i niedrogie, a do tego przebogate w składniki odżywcze. Wiecie, że znajduje się w nich wiele cennych substancji, m.in. witamin A, B1, B2, B6, D, E, K, H, PP? Często zapominam, że ziemniaki są wspaniałym źródłem witaminy C. W młodych ziemniakach, których teraz pełno na straganach, jest jej około 16 mg, czyli aż 1/4 dziennej dawki wymaganej w dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak nie zawsze jedzenie ziemniaków to tylko plusy. Na co trzeba uważać?

Ziemniaki
Ziemniaki123RF/PICSEL

Z czym nie należy łączyć ziemniaków? Chociaż mało kto zwraca uwagę na "niebezpieczne" zestawianie pewnych produktów, okazuje się, że kompozycje składnikowe mogą mieć fatalne skutki dla układu pokarmowego. Jeśli zależy ci na dobrym samopoczuciu i zdrowiu, dowiedz się, jakich połączeń lepiej unikać jak ognia.

Na co zwrócić uwagę, kupując ziemniaki?

W żadnym razie nie powinniśmy wybierać ziemniaków uszkodzonych czy nadgniłych. Zrezygnujmy też z jedzenia ziemniaków zielonych. Kolor ten świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo naświetlane i że zawierają duże ilości solaniny, która może być przyczyną zatruć pokarmowych. Odrzucić powinniśmy też ziemniaki kiełkujące, bo one najbardziej "magazynują" rakotwórcze toksyny.

A co z ziemniakami surowymi, które są już miękkie, ale nie widać jeszcze śladów gnicia, pleśni czy znacznych zmian na skórce? Okazuje się, że skóra ziemniaków starzeje się podobnie do ludzkiej skóry, choć proces przebiega znacznie szybciej. Z czasem traci ona na jędrności i zaczyna się marszczyć, a wnętrze robi się miękkie. Jeżeli są mocno zwiotczałe i papkowate w środku to znak, że nadają się jedynie do wyrzucenia. Jeśli pojawiły się na nich kiełki, ale skórka jest jeszcze dość jędrna w dotyku, to można je spożywać jedynie po usunięciu wykwitów.  Ważne też, aby bulwy przechowywać w odpowiednich warunkach. Ziemniaki dłużej pozostaną świeże, jeżeli będziemy je trzymać w miejscu suchym, ciemnym i chłodnym.

Z czym lepiej nie łączyć ziemniaków?

ziemniaki
ziemniaki123RF/PICSEL

Pomimo wszystkich zalet i korzyści, jakie przynosi jedzenie ziemniaków, specjaliście ds. żywienia odradzają łączenia ich z pewnymi produktami.
Ziemniaki należą do dietetycznych warzyw, które jednocześnie dostarczają wielu cennych składników odżywczych do organizmu. Ważne jest jednak to, ile ich jemy, w jakiej formie oraz z czym podajemy.

Mało kto wie, ale ziemniaki są najbogatszym źródłem skrobi, która wchodzi w reakcję z białkiem zwierzęcym. W efekcie dochodzi do przyspieszonego procesu fermentowania w żołądku, a to z kolei prowadzi do występowania wzdęć, uczucia ciężkości i problemów trawiennych. Takie zestawienie przyczynia się do tego, że ciężko nam przetrawić posiłek, więc jednocześnie szybciej przybieramy na masie.

Najlepszym rozwiązaniem jest unikanie podawania kartofli z tłustymi mięsami czy sosami. Ponadto z uwagi na to, że ziemniaki nasiąknięte tłuszczem stają się kaloryczną, ciężkostrawną bombą, odradza się zbyt częstego spożywania ich w formie smażonej - mowa np. o frytkach czy plackach ziemniaczanych.

Jak przygotować ziemniaki, żeby były możliwie najzdrowsze?

Ustalono, że najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinach - wówczas zachowują najwięcej cennych składników. Przed poddaniem ich obróbce termicznej należy dokładnie wyszorować bulwy. Warto przy tym pamiętać, że gotowane ziemniaki nie są dla wszystkich. Nie zaleca się ich osobom z alergiami pokarmowymi na białka roślinne, osoby cierpiącym na insulinooporność oraz cukrzycę typu 2.

"Ewa gotuje”: Huevos rancheros po naszemuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas