Zamień jeden składnik w cieście piernikowym. Obłędny aromat wypełni każdy zakamarek domu

Domowa przyprawa korzenna to sekret udanych pierników
Domowa przyprawa korzenna to sekret udanych pierników123RF/PICSEL

Domowa przyprawa do piernika - sekret aromatu

Zobacz również:

    • anyż - ziarenka z jednej gwiazdki,
    • cynamon - 4 łyżki zmielonego lub 40 g kory,
    • gałkę muszkatołową - 3 łyżeczki tartej przyprawy,
    • goździki - 3 łyżeczki mielonych,
    • imbir - 3 łyżeczki mielonego,
    • kardamon - 1,5 łyżeczki nasion,
    • pieprz - 1 łyżeczkę świeżo mielonego,
    • ziele angielskie - 1 łyżeczkę zmielonej przyprawy.

    Klucz do intensywnego zapachu

    Podgrzanie miodu z przyprawami wzmocni aromat piernika
    Podgrzanie miodu z przyprawami wzmocni aromat piernika123RF/PICSEL

    Pachnące pierniki z miodem - przepis

    • ½ szklanki prawdziwego miodu
    • ¾ kostki miękkiego masła
    • 1 jajko
    • 3,5 szklanki mąki żytniej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
    • szczypta soli
    1. Do dużej miski wlewamy miód, dodajemy miękkie masło i ubijamy przez kilka minut na gładką i puszystą masę. Na koniec wbijamy jedno jajko i całość dokładnie mieszamy.
    2. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą piernikową. Mieszankę suchych składników dosypujemy do mokrych.
    3. Zagniatamy ciasto na pierniki, a następnie przykrywamy je przezroczystą folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
    4. Kolejnego dnia wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy. Wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    5. Pierniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut. Gotowe ciasteczka przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 dno. W tym czasie nabiorą nieco wilgoci.
    6. Świąteczne pierniki posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy lukrem oraz innymi jadalnymi ozdobami. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Piernik bardzo puszystyPolsatPolsat