"Ewa gotuje": Zupa pomidorowa z pstrągiemPolsat

Zapomnisz o tradycyjnej pomidorowej. Ta z przepisu Ewy Wachowicz to hit

Przepis na zupę pomidorową z pstrągiem, autorstwa Ewy Wachowicz, jest idealny na każdą okazję. Danie łączy delikatność ryby z aromatem pomidorów, czosnku i świeżych ziół. Szczegółowy opis wykonania pozwoli każdemu przygotować ten wyjątkowy posiłek w zaciszu własnej kuchni.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na zupę pomidorową z pstrągiem

  • 4 filety z pstrąga
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórek (400 g)
  • 3 łyżki drobnego makaronu, np. gwiazdki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka zimnego masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz
Zupa pomidorowa Ewy Wachowiczmateriał partnera

Zupa pomidorowa z pstrągiem - sposób przygotowania

  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie.
  2.  Dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę. 
  3. Wsypać paprykę. Wymieszać. 
  4. Gdy zacznie się karmelizować, zalać wywarem jarzynowym. 
  5. Przykryć i zagotować. 
  6. Pomidory drobno posiekać i wraz z zalewą dodać do zupy. 
  7. Wsypać makaron. 
  8. Filety z pstrąga pokroić na mniejsze kawałki. 
  9. Wrzucić do garnka i gotować przez 5 minut. 
  10. Doprawić sosem rybnym, solą i pieprzem. 
  11. Dodać zimne masło. 

Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

Polecamy również: