Zapomnisz o tradycyjnej pomidorowej. Ta z przepisu Ewy Wachowicz to hit
Przepis na zupę pomidorową z pstrągiem, autorstwa Ewy Wachowicz, jest idealny na każdą okazję. Danie łączy delikatność ryby z aromatem pomidorów, czosnku i świeżych ziół. Szczegółowy opis wykonania pozwoli każdemu przygotować ten wyjątkowy posiłek w zaciszu własnej kuchni.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na zupę pomidorową z pstrągiem
- 4 filety z pstrąga
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki papryki ostrej
- 1 l wywaru jarzynowego
- 1 puszka pomidorów bez skórek (400 g)
- 3 łyżki drobnego makaronu, np. gwiazdki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka zimnego masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania

Zupa pomidorowa z pstrągiem - sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie.
- Dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę.
- Wsypać paprykę. Wymieszać.
- Gdy zacznie się karmelizować, zalać wywarem jarzynowym.
- Przykryć i zagotować.
- Pomidory drobno posiekać i wraz z zalewą dodać do zupy.
- Wsypać makaron.
- Filety z pstrąga pokroić na mniejsze kawałki.
- Wrzucić do garnka i gotować przez 5 minut.
- Doprawić sosem rybnym, solą i pieprzem.
- Dodać zimne masło.
Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
Polecamy również: