Zastąp nim ziemniaki. Lżejszy dla żołądka, działa przeciwzapalnie na stawy

Choć ziemniaki cieszą się w naszym kraju niesłabnącą popularnością, istnieje bulwa, która z powodzeniem może je zastąpić. Mało popularna, a zawiera w sobie cenne składniki odżywcze i przeciwzapalne, przez co jest polecana przy wszelkich schorzeniach dotyczących stawów i mięśni. A przy tym znacznie lepiej działa na układ pokarmowy.

Egzotyczny, daleki kuzyn ziemniaka zapewni naszemu zdrowiu to, czego nie oferuje ziemniak
Egzotyczny, daleki kuzyn ziemniaka zapewni naszemu zdrowiu to, czego nie oferuje ziemniakCanvaProINTERIA.PL

Egzotyczny kuzyn ziemniaka

Większy i bardziej podłużny niż nasz rodzimy ziemniak, ma ciemniejszą skórkę i uprawiany jest w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Maniok, bo o nim mowa, można określić dalekim kuzynem naszego rodzimego ziemniaka i jest, tak jak kartofle, podobnie spożywany: jako podstawa dania obiadowego. Choć u nas najpopularniejsza i najbardziej dostępna jest mąka z manioka, czyli tapioka oraz wytwarzane z niej kulki popularne w napojach bubble tea, maniok nie jest niemożliwy do zakupu. Można z powodzeniem kupić świeże bulwy manioku na stronach internetowych i śmiało przyrządzać je podobnie jak nasze ziemniaki: gotowane, rozgniecione na puree czy upieczone - w każdej z tych wersji maniok smakuje wybornie i nie dominuje smakiem mięsnych czy warzywnych dodatków, stanowiąc doskonałą bazę do wszelkich potraw. Ale korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia manioka jest o wiele więcej.

Maniok - skarbnica witamin i mikroelementów

Maniok to bardzo bogate źródło węglowodanów, ma ich aż ok. 90 proc. Oprócz tego znajdziemy w nim: ok. 30 proc. skrobi, 5 proc. cukrów i 2 proc. dobrze przyswajalnego białka. Ponadto maniok jest źródłem takich witamin jak:

  • witaminę A,
  • witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • witaminę B3,
  • witaminę B6,
  • witaminę B9,
  • potas,
  • wapń,

Nie zawiera glutenu, będzie więc idealnym wyborem dla chorych na celiakię, a przy tym ma niski indeks glikemiczny, więc powinni się nim zainteresować wszyscy dbający o poziom cukru we krwi.

Pokrojone świeże bulwy manioku
Pokrojone świeże bulwy manioku 123RF/PICSEL

Maniok - na co pomaga?

Maniok wykazuje szereg właściwości leczniczych i wspomagających przy wielu dolegliwościach. Nie sposób nie wymienić jego silnego działania przeciwzapalnego, które z pewnością będzie docenione przez chorych na artretyzm, reumatoidalne zapalenie stawów czy choroby zwyrodnieniowe stawów dotyczące głównie seniorów. Oprócz tego maniok bardzo pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, dzięki czemu polecany jest wszystkim cierpiącym na problemy żołądkowo-jelitowe. Powinno się go spożywać przy: 

  • stanach zapalnymi jelit: wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna,
  • zaparciach i biegunkach,
  • wrzodach żołądka, 
  • nietolerancji glutenu, 
  • celiakii, 
  • nadwrażliwości jelit, 
  • zespole złego wchłaniania, 
  • chorobie Dühringa. 
Maniok po ugotowaniu jest żółtawy a konsystencją przypomina ziemniaki
Maniok po ugotowaniu jest żółtawy a konsystencją przypomina ziemniakiCanvaProINTERIA.PL

Jakby tego było mało, maniok także reguluje poziom glukozy we krwi, przyspiesza metabolizm, zapewnia długie uczucie sytości i zawiera śladowe ilości białka, dzięki czemu mogą go spożywać osoby będące na diecie niskobiałkowej. 
Maniok w formie bulwy można znaleźć w sklepach internetowych w cenie ok. 30 zł za kilogram. Tapioka, czyli mąka z manioku dostępna jest w sklepach spożywczych w cenie ok. 10 zł za kilogram.

Egzotyczna ozdoba, skuteczne lekarstwo. Właściwości aloesuInteria.tv