Te minikuleczki zachwycą miłośników pączków. Są dłużej wilgotne w środku
Pączki należą do najpopularniejszych słodkich wypieków. Dostępne są w różnych wariantach smakowych. Dla tych, których znudziły się tradycyjne, sprawdzą się pączki serowe. Podajemy sprawdzony przepis.
Przepis na pączki serowe
Minipączki serowe można łatwo przygotować w krótkim czasie. Są równie smaczne, co tradycyjne wypieki, ale dłużej pozostają wilgotne w środku. Proces ich przygotowania też jej znacznie szybszy, ponieważ nie trzeba czekać kilkukrotnie na wyrośnięcie ciasta. Podstawą jest bowiem serek homogenizowany lub twarożek.
Dodatkowo do zrobienia minipączków serowych z serkiem homogenizowanym potrzebny jest cukier puder do posypania oraz olej roślinny do smażenia. Cukier puder można zastąpić polewą z czekolady, lukrem lub bakaliami.
Pączki serowe: Przygotowanie
Na samym początku należy wyjąć z lodówki produkty, by się ociepliły. Przygotowanie minipączków serowych zaczynamy od wymieszania w misce jajka z cukrem, twarogiem i jogurtem (lub serkiem homogenizowanym). Masa powinna być gładka, bez grudek. Najlepiej używać w tym celu miksera.
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Następnie dodajemy pokrojone w kawałki miękkie masło i ponownie ubijamy. Do powstałej masy przesiewamy partiami mąkę oraz dosypujemy proszek do pieczenia. Całość ubijamy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Za pomocą kieliszka wykrawamy krążki o grubości ok. 0,5 cm.
W międzyczasie rozgrzewamy w garnku dużą ilość oleju. Minipączki serowe smaży się na głębokim tłuszczu. Musi on być mocno nagrzany, by pączki odpowiednio się usmażyły z zewnątrz i w środku. Na tłuszcz wrzucamy po kilka sztuk krążków. Muszą one mieć miejsce do swobodnego pływania, gdy napęcznieją i wypłyną na wierzch. Po zarumienieniu się z pączków z każdej strony, wyciągamy je i obsypujemy cukrem pudrem. W przypadku polewy lub lukru należy poczekać aż wypieki ostygną.
Zobacz także:
W sklepach mają być wyjątkowo drogie. Jak zrobić domowe pączki?
Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie
***