Te minikuleczki zachwycą miłośników pączków. Są dłużej wilgotne w środku
Pączki należą do najpopularniejszych słodkich wypieków. Dostępne są w różnych wariantach smakowych. Dla tych, których znudziły się tradycyjne, sprawdzą się pączki serowe. Podajemy sprawdzony przepis.

Przepis na pączki serowe
Minipączki serowe można łatwo przygotować w krótkim czasie. Są równie smaczne, co tradycyjne wypieki, ale dłużej pozostają wilgotne w środku. Proces ich przygotowania też jej znacznie szybszy, ponieważ nie trzeba czekać kilkukrotnie na wyrośnięcie ciasta. Podstawą jest bowiem serek homogenizowany lub twarożek.
Składniki
- 100 gramów twarogu półtłustego, pokruszonego (lub serka homogenizowanego)
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 60 gramów cukru
- 50 gramów masła
- 180 gramów mąki pszennej, typ 500/550
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
Dodatkowo do zrobienia minipączków serowych z serkiem homogenizowanym potrzebny jest cukier puder do posypania oraz olej roślinny do smażenia. Cukier puder można zastąpić polewą z czekolady, lukrem lub bakaliami.
Pączki serowe: Przygotowanie

Na samym początku należy wyjąć z lodówki produkty, by się ociepliły. Przygotowanie minipączków serowych zaczynamy od wymieszania w misce jajka z cukrem, twarogiem i jogurtem (lub serkiem homogenizowanym). Masa powinna być gładka, bez grudek. Najlepiej używać w tym celu miksera.
Zobacz również:
Następnie dodajemy pokrojone w kawałki miękkie masło i ponownie ubijamy. Do powstałej masy przesiewamy partiami mąkę oraz dosypujemy proszek do pieczenia. Całość ubijamy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Za pomocą kieliszka wykrawamy krążki o grubości ok. 0,5 cm.
W międzyczasie rozgrzewamy w garnku dużą ilość oleju. Minipączki serowe smaży się na głębokim tłuszczu. Musi on być mocno nagrzany, by pączki odpowiednio się usmażyły z zewnątrz i w środku. Na tłuszcz wrzucamy po kilka sztuk krążków. Muszą one mieć miejsce do swobodnego pływania, gdy napęcznieją i wypłyną na wierzch. Po zarumienieniu się z pączków z każdej strony, wyciągamy je i obsypujemy cukrem pudrem. W przypadku polewy lub lukru należy poczekać aż wypieki ostygną.
Zobacz także:W sklepach mają być wyjątkowo drogie. Jak zrobić domowe pączki?Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie***