Zupełnie inne w smaku niż tradycyjne ogórki kiszone. Tu kluczowa jest zalewa
Sezon na ogórki w pełni. To właśnie teraz jest najlepszy czas na ich ukiszenie lub zakonserwowanie. Jeśli jesteście miłośnikami wyrazistych w smaku przetworów, a jednocześnie uwielbiacie ogórki ze słoika, ten przepis was zachwyci. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale również świetnie sprawdzi się jako przekąska. Przedstawiamy ogórki w zupełnie nowej odsłonie.

Spis treści:
Dlaczego warto zrobić ogórki do słoików?
Lipiec i sierpień to miesiące idealne na przygotowanie konfitur, dżemów, soków, sałatek, marynowanych warzyw i oczywiście ogórków. W polskich domach te ostatnie najczęściej się kisi, by jesienią i zimą móc delektować się ich smakiem i korzystać z dobroczynnych składników.
Ogórki kiszone mają bowiem nie tylko mnóstwo witamin, ale również doskonale wspomagają kondycję jelit. Dla tych, którzy chcieliby przygotować je na inny sposób, przedstawiamy przepis na ogórki w zalewie musztardowo-miodowej.
Ogórki w zalewie musztardowej - pokochasz ich smak
Dlaczego warto zrobić chociażby kilka słoików ogórków w zalewie musztardowo-miodowej? Bo są nie tylko pyszne ale i uniwersalne. Wykorzystasz je jako dodatek do obiadu, rewelacyjnie sprawdzą się na kanapki, do sałatek lub też jako przekąska, którą możesz podać gościom. Co więcej przepis jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim każdy.

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Ogórki w zalewie musztardowej, zupełnie inne w smaku niż ogórki kiszone - robi się tak samo prosto. Mogą okazać się być nieco bardziej pracochłonne, ponieważ przez umieszczeniem ogórków w słoikach należy je nie tylko dobrze umyć, ale również obrać i pokroić w podłużne ćwiartki. Gwarantujemy jednak, że będziecie zachwyceni ich smakiem. Przedstawiamy przepis na ogórki w zalewie musztardowo miodowej.
Składniki
- Około 2 kg ogórków
- 15-18 ziarenek ziela angielskiego
- 15-18 liści laurowych
- 5 szklanek wody
- 2,5-3 łyżki soli
- 250-300 g cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki miodu naturalnego, płynnego
- 2 pełne łyżki musztardy delikatesowej łagodnej
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- szczypta curry
Sposób przygotowania:
Zanim zabierzesz się do kiszenia, przygotuj słoiki oraz nakrętki - powinny być dokładnie umyte, najlepiej wyparzone. Będziesz potrzebować około 6 półlitrowych słoików. Następnie wybierz ogórki - powinny być średniej wielkości, są jędrne, bez większych przebarwień.
Następnie:
- Obierz i pokrój ogórki - podłużnie w ćwiartki i ułóż pionowo w słoikach.
- Do każdego wrzuć po 3 liście laurowe i po 3 ziela angielskie.
- Zalewa: w garnku zagotuj wodę, wsyp sól oraz cukier. Gotuj i mieszaj dopóki całkowicie się nie rozpuszczą.
- Następnie wlej szklankę octu oraz dodać miód. Zamieszaj i zdejmij z palnika do przestygnięcia.
- Do lekko ciepłej zalewy dodaj musztardę delikatesową i curry. Zamieszaj (w razie potrzeby można użyć blendera ręcznego).
- Następnie dodaj musztardę francuską i ponownie zamieszaj.
- Nieco ciepłą zalewę przekładaj do słoiczków z ogórkami i szczelnie zakręć. Następnie odwróć na chwilę do góry dnem, aby sprawdzić czy nic nie przecieka.
Ogórki w zalewie musztardowej - jak pasteryzować?
Kolejny krok to pasteryzacja ogórków.
- Do większego garnka włóż bawełnianą ścierkę, a na niej ułóż słoiki z ogórkami i zalej zimną wodą do 3/4 wysokości - nie powinny się ze sobą stykać.
- Na małej mocy palnika gotuj je przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij z garnka i postaw do góry dnem do momentu ostygnięcia.
- Ogórki można też zapasteryzować w piekarniku - temperatura 110 stopni, czas 10-15 minut.
- Ostudzone słoiki przełóż na półkę do spiżarki.