Zupełnie inne w smaku niż tradycyjne ogórki kiszone. Tu kluczowa jest zalewa

Oprac.: Natalia Jabłońska

Ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy i miodu będą idealnie jako dodatek do obiadu
Ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy i miodu będą idealnie jako dodatek do obiaduROMAN BUDNYI123RF/PICSEL

Dlaczego warto zrobić ogórki do słoików?

Zobacz również:

Ogórki w zalewie musztardowej - pokochasz ich smak

Klucz do dobrych ogórków kiszonych to odpowiednia odmiana i temperatura zalewy
Pamiętaj, aby ogórki nie były zbyt duże - najlepiej średniej wielkościnelyninell123RF/PICSEL

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?

Składniki

  • Około 2 kg ogórków
  • 15-18 ziarenek ziela angielskiego
  • 15-18 liści laurowych
  • 5 szklanek wody
  • 2,5-3 łyżki soli
  • 250-300 g cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki miodu naturalnego, płynnego
  • 2 pełne łyżki musztardy delikatesowej łagodnej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta curry
  1. Obierz i pokrój ogórki - podłużnie w ćwiartki i ułóż pionowo w słoikach.
  2. Do każdego wrzuć po 3 liście laurowe i po 3 ziela angielskie.
  3. Zalewa: w garnku zagotuj wodę, wsyp sól oraz cukier. Gotuj i mieszaj dopóki całkowicie się nie rozpuszczą.
  4. Następnie wlej szklankę octu oraz dodać miód. Zamieszaj i zdejmij z palnika do przestygnięcia.
  5. Do lekko ciepłej zalewy dodaj musztardę delikatesową i curry. Zamieszaj (w razie potrzeby można użyć blendera ręcznego).
  6. Następnie dodaj musztardę francuską i ponownie zamieszaj.
  7. Nieco ciepłą zalewę przekładaj do słoiczków z ogórkami i szczelnie zakręć. Następnie odwróć na chwilę do góry dnem, aby sprawdzić czy nic nie przecieka.

Ogórki w zalewie musztardowej - jak pasteryzować?

  1. Do większego garnka włóż bawełnianą ścierkę, a na niej ułóż słoiki z ogórkami i zalej zimną wodą do 3/4 wysokości - nie powinny się ze sobą stykać.
  2. Na małej mocy palnika gotuj je przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij z garnka i postaw do góry dnem do momentu ostygnięcia.
  3. Ogórki można też zapasteryzować w piekarniku - temperatura 110 stopni, czas 10-15 minut.
  4. Ostudzone słoiki przełóż na półkę do spiżarki.
"Ewa gotuje": Sałatka z buraków i paprykiPolsat