Zrób z nich zupę. Efekt rozgrzewający gwarantowany i dobry nastrój też

Jesienne zupy rozgrzewające. Przepisy, które uratują twój obiad
Jesienne zupy rozgrzewające. Przepisy, które uratują twój obiad123RF/PICSEL

Sycąca i rozgrzewająca zupa

Zupa krem z ziemniaka

Jak zrobić zupę krem z ziemniaków?
Jak zrobić zupę krem z ziemniaków?123RF/PICSEL
  • kilogram ziemniaków,
  • dwie marchewki,
  • dwie pietruszki,
  • średniej wielkości seler korzeniowy,
  • dwie małe cebule,
  • kawałek pora (białej części),
  • dwa ząbki czosnku,
  • 3-4 cm korzenia imbiru,
  • połowa opakowania sera typu feta,
  • sok z cytryny,
  • przeprawy: tymianek, rozmaryn, kurkuma, czarny pieprz, bazylia,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego.
  1. Warzywa korzeniowe porządnie myjemy. Jeśli to konieczne, delikatnie skrobiemy ze skórki, jeśli nie - szorujemy ostrą gąbką lub szczoteczką i kroimy w dużą kostkę, lub plastry. 
  2. Cebulę obieramy i również kroimy.
  3. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por wrzucamy do dużego, płaskiego garnka na rozgrzany olej rzepakowy. 
  4. Dodajemy łyżkę suszonego rozmarynu, łyżeczkę kurkumy, bazylii, tymianku i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 
  5. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Jeśli warzywa zaczną przywierać do dna garnka, warto podlać je odrobiną wody.
  6. Następnie wlewamy do garnka wrzątek. Wody musi być tyle, żeby przykryła wszystkie warzywa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w plastry korzeń imbiru, przykrywamy i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wyłączamy, dodajemy sok z połówki cytryny i połowę opakowania sera feta.
  7. Blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. 

Zupa krem z pieczonych czerwonych warzyw

Krem z pieczonych warzyw to idealny pomysł na obiad
Krem z pieczonych warzyw to idealny pomysł na obiad123RF/PICSEL
  • dwie marchewki,
  • dwie duże czerwone papryki,
  • pięć pomidorów lima,
  • dwie małe czerwone cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy: sproszkowany imbir, tymianek, bazylia, oregano, czarny pieprz.
  1. Myjemy warzywa. Marchew, jeśli to konieczne, skrobiemy delikatnie ze skórki. Cebulę obieramy. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie kroimy warzywa. Rozkładamy je na blaszce, skrapiamy olejem rzepakowym i posypujemy przyprawami (po łyżeczce imbiru, tymianku, bazylii, oregano i pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu). 
  3. Pieczemy (najlepiej z funkcją termoobiegu) około 25 minut, aż warzywa będą miękkie. 
  4. Ciepłe przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda przykryła wszystkie. Po doprowadzeniu zupy do wrzenia gotujemy ją jeszcze kwadrans. Blendujemy na kremową konsystencję i podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Zupa krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw do pyszna i treściwa zupa, która nie wymga bulionu mięsnego
Krem z białych warzyw do pyszna i treściwa zupa, która nie wymga bulionu mięsnego123RF/PICSEL
  • dwa średniej wielkości selery korzeniowe,
  • 10 małych pietruszek (wykorzystujemy tylko korzeń),
  • pół opakowania sera typu feta,
  • kilka łyżek ugotowanej osobno komosy ryżowej.
  1. Porządnie myjemy warzywa, najlepiej przy użyciu szczoteczki. Jeśli to konieczne, miejscami zdejmujemy skórkę. 
  2. Selery i pietruszki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z kranu (tak, aby wszystkie warzywa były zanurzone) i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie. 
  3. Dodajemy ser feta i blendujemy na kremową konsystencję. Do każdej porcji dodajemy po łyżce komosy ryżowej i delektujemy się białą wersją zdrowia.
„Ewa gotuje”: Zupa kalafiorowa z mascarponePolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?