Reklama

Reklama

Zupa fasolowa z wkładką mięsną

Zupa fasolowa z mięsną wkładką to pyszna zupa, która zadowoli fanów warzyw strączkowych. Zupa fasolowa jest sycącą potrawą, a dodatkowo mięso podkreśla jej wyjątkowy smak.

Składniki

  • 1 pasek żeberek wieprzowych,
  • 100 g łopatki wołowej
  • 15 dag drobnej fasoli,
  • 1 duża marchewka,
  • kawałek selera,
  • pietruszka,
  • 20 dag ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 1 por
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml. śmietany,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, listek laurowy

Aby zupa fasolowa była dobra, należy namoczyć najpierw fasolę przez noc. Następnego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła, na koniec gotowania posolić. 

Żeberka poporcjować i wrzucić wraz z łopatką do zimnej wody, dodać sól, pieprz, listek i ugotować wywar. 

W trakcie gotowania dodać posiekaną cebulę i tarte warzywa przesmażone na maśle. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy już będą miękkawe dodać ugotowaną fasolę. 

Na koniec zabielić zupę śmietanę i podawać posypaną natką pietruszki. Zupę fasolową podawać na ciepło.

Reklama

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj: Zupa pomidorowazupa koperkowa na śmietanie lub zupa ogórkowa.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje