Zupa fasolowa z wkładką mięsną
Zupa fasolowa jest sycącą potrawą, a dodatkowo mięso podkreśla jej wyjątkowy smak. Z pewnością zadowoli fanów warzyw strączkowych.

Składniki
- 1 pasek żeberek wieprzowych,
- 100 g łopatki wołowej
- 15 dag drobnej fasoli,
- 1 duża marchewka,
- kawałek selera,
- pietruszka,
- 20 dag ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 1 por
- 2 łyżki masła,
- 200 ml. śmietany,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, listek laurowy
Aby zupa fasolowa była dobra, należy namoczyć najpierw fasolę przez noc. Następnego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła, na koniec gotowania posolić.
Żeberka poporcjować i wrzucić wraz z łopatką do zimnej wody, dodać sól, pieprz, listek i ugotować wywar.
W trakcie gotowania dodać posiekaną cebulę i tarte warzywa przesmażone na maśle. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy już będą miękkawe dodać ugotowaną fasolę.
Na koniec zabielić zupę śmietanę i podawać posypaną natką pietruszki. Zupę fasolową podawać na ciepło.
Lubisz zupy? Wypróbuj: Zupa pomidorowa, zupa koperkowa na śmietanie lub zupa ogórkowa.