Zupa z nowalijek idealna na wiosnę
Wiosna to czas nowalijek. Czym są nowalijki? To młode warzywa, które pojawiają się w sprzedaży wiosną. Do nowalijek zalicza się m.in.: sałatę, rzodkiewki, pomidory, młodą marchewkę, ogórki, szczypiorek, rzeżuchę, nać pietruszki, cebulkę dymkę. Dlatego warto wykorzystać ten czas, a zupa z nowalijek zaspokoi spragnione witamin organizmy!

Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 2 młode marchewki,
- 1 młody seler,
- 10 dag świeżego groszku cukrowego,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 płaska łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Zupa z nowalijek: przygotowanie
1. Udka z kurczaka umyć pod zimną wodą, marchewkę i selera oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać.
2. W garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Przesmażyć na złoty kolor, zalać 1,5 litra wody, dodać kurczaka, marchew i seler, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut.
3. Po tym czasie dodać do zupy oczyszczony i pokrojony na mniejsze części groszek cukrowy i posiekaną natkę.
4. Zupę zabielić mleczkiem kokosowym wymieszanym z mąką i gotować jeszcze 5 minut.
***
Lubisz zupy? Wypróbuj:
Dla fanów wyrazistych smaków idealna będzie zupa toskańska, a zupa ziemniaczana z pulpetami zaspokoi każdy głód, podobnie jak zupa serowa. ***Zobacz również: