Błędy żółtodziobów w kiszeniu ogórków. Cały zapas spleśnieje w kilka tygodni
Wydawałoby się, że przygotowanie domowych ogórków kiszonych jest dziecinnie proste. Wystarczy dodać do nich trochę kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, chrzan i sporządzić zalewę. Taki tradycyjny, babciny przepis znany jest od dawien dawna i używa się go do dzisiaj. Jak się okazuje, wystarczy pominąć jeden mały szczegół, by zupełnie popsuć smak ogórków. Oto najczęstsze błędy popełniane podczas ich kiszenia.
![Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?](https://i.iplsc.com/000HD3A8XQV9K643-C322-F4.webp)
Najważniejsze, by wybrać odpowiednie egzemplarze
Nie czekaj z kiszeniem
Gdy tylko kupisz ogórki, zrób to jak najszybciej, a od razu po przyniesieniu ich do domu zalej je zimną wodą. Odczekaj około 6 godzin i zabierz się do kiszenia!
Zwróć uwagę, jakiej używasz soli
Odpowiednia do kiszenia jest sól kamienna niejodowana. Kuchenna natomiast może mieć negatywny wpływ na proces fermentacji.
![Dokładne mycie ogórków i słoików to podstawa udanych kiszonek](https://i.iplsc.com/000FUH4ZRTUSH1M5-C322-F4.webp)
Pamiętaj, by użyć odpowiednich przypraw
Najczęściej dodawane jest ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna czarnego pieprzu. Ważne jednak, aby nie przesadzać z ich ilością. Długie trzymanie przypraw w wodzie może sprawić, że ogórki po zakiszeniu będą gorzkie.
Dobre ułożenie ogórków ma znaczenie
Duże znaczenie ma również ułożenie ogórków w słoiku. Powinny być one włożone pionowo jak najściślej - zagwarantuje to, że nie będą pływać w naczyniu.
Pilnuj poziomu wody w słoikach
Wody powinno być tyle, aby wszystkie ogórki były dokładnie pokryte. W przeciwnym przypadku mogą zacząć pleśnieć. Warto pamiętać, aby nie zalewać słoja po sam czubek, ponieważ w czasie procesu fermentacji wydzielają się gazy. Może dojść to tego, że nie będą się mieścić i słoik wybuchnie. Najlepiej jest zalać naczynie w 85-90 proc.
![Nie zalewaj słoja z ogórkami po sam czubek](https://i.iplsc.com/000IXHMJVJ4YIOWI-C322-F4.webp)
Trik gospodyń - szczypta cukru
Wiele gospodyń nie wie, że do ogórków kiszonych powinno się dodawać odrobinę cukru. Dzięki temu będą dobrze zakonserwowane i dłużej przydatne do spożycia.
Ważne - odpowiednie przechowywanie słoików z ogórkami
Błędem popełnianym podczas kiszenia ogórków jest także niewłaściwe przechowywanie. Aby proces kiszenia przebiegł prawidłowo, po umieszczeniu w słoikach powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej tylko przez 3 dni. Następnie należy przenieść je do chłodniejszego miejsca, gdzie temperatura oscyluje w okolicach 15 stopnic C. Ciepło sprzyja fermentacji, ale również procesom gnilnym. Zbyt długie przechowywanie ogórków w temperaturze pokojowej może skutkować ich zepsuciem.
Sprawdź także: Sekret zalewy do ogórków kiszonych