Cena w sklepach zwala z nóg. Zasadź w ogrodzie. Niewymagająca, smaczna i zdrowa
Oprac.: Aleksandra Tokarz
W sezonie często trafia na obiadowe talerze, smakiem przywodząc na myśl letnie, ciepłe dni. Potrafi do czerwoności rozgrzać kubki smakowe, będąc jednocześnie docenianą z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości. W sklepach jej ceny potrafią jednak przyprawić o zawrót głowy. Zasadź ją więc w ogrodzie. Oszczędzisz pieniądze, bez wielkiego wysiłku. Kiedy najpóźniej siać fasolkę szparagową? Zabierz się do pracy już teraz. Potem sobie podziękujesz.
Spis treści:
Czego nie lubi fasolka szparagowa? Zasadź w ogrodzie i czekaj
Wczesnym latem - świeża, kolorowa i kusząca wyglądem - konkuruje ze szparagami o miano najsmaczniejszego warzywa sezonu. Jest smaczna i zdrowa, jednak niejednokrotnie jej ceny na targach i w supermarketach potrafią mocno uszczuplić zawartość portfela. Szukając oszczędności warto więc zasadzić ją w przydomowym ogródku.
Sezon na fasolkę szparagową trwa od czerwca do końca września. A działkowcy wręcz ją uwielbiają. Zgodnie przyznają, że roślina jest jedną z łatwiejszych w uprawie, nie wymagając szczególnej uwagi i zabiegów pielęgnacyjnych. Wystarczy otoczyć ją niewielką opieką, by wkrótce warzywa liczyć w kilogramach.
Zobacz również: Mech szpeci twój trawnik? Usuniesz go domowym sposobem
Fasolka szparagowa: uprawa. Na to zwróć uwagę
Fasolkę szparagową wysiewa się wprost do gruntu wiosną, najlepiej po 15 maja. Do pracy warto więc zabrać się już teraz. Roślina kiełkuje bowiem w temperaturze od 15 do 20 st. C, a jej okres wegetacyjny trwa około 60 - 80 dni. Może być więc siana jako przeplon lub poplon.
Fasolka, będąc wyjątkowo ciepłolubną rośliną, uwielbia dobrze nasłonecznione, ciepłe i bezwietrzne miejsca. Co więcej, świetnie czuje się w towarzystwie innych warzyw - selera, marchwi, kapusty, dyni czy kalafiora. Grządki, na których zostanie posadzona muszą być jednak systematycznie pielone. Fasolka uwielbia bowiem żyzną glebę, preferując przy tym spore ilości wody. Nie należy więc zapominać o regularnym podlewaniu.
Zasadzona na odpowiednim stanowisku będzie dodatkowo odporna na choroby. Jeśli tak się jednak nie stanie, narazimy roślinę na ewentualny atak szkodników. Przed umieszczeniem jej na grządce warto więc dobrze rozplanować układ innych warzyw. Niektóre z nich mogą jej bowiem mocno zaszkodzić.
Zobacz również: Pomidory jak marzenie? Wkop ten odpadek do ziemi
Koło jakich warzyw siać fasolkę szparagową? Takiego towarzystwa nie znosi
Fasolka szparagowa wręcz nie cierpi towarzystwa kopru włoskiego, cebuli, czosnku, poru, szczypiorku, grochu czy estragonu. Źle czuje się także zasadzona obok mieczyków czy kwiatów z rodziny jaskrowatych. Wówczas gorzej rośnie i wydaje mniej obfite plony. Niekiedy nawet zupełnie się buntuje. Warto więc zapewnić jej odpowiednie miejsce, by kolejno cieszyć się całym naręczem zdrowych warzyw. Te bowiem są prawdziwą skarbnicą zdrowia.
Jakie właściwości ma zielona fasolka? Skarbnica zdrowia
Fasolka szparagowa to jeden ze smaczniejszych dodatków do dań obiadowych lub letnich sałatek. Własnoręcznie wyhodowana jeszcze mocniej zachwyca smakiem. Jest ponadto wyjątkowo zdrowa.
W swoim składzie zawiera cenne składniki - potas, wapń, fosfor, cynk, witaminy A, C i K oraz błonnik pokarmowy, będąc jednocześnie wyjątkowo niskokaloryczną. Działa korzystnie na układ krążenia, a jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca. Należy pamiętać jednak, że surowe strąki fasoli są trujące. Przed podaniem należy dobrze je ugotować.