Chrzan nie tylko do kiełbasy. Ten aromatyczny korzeń wykorzystasz na wiele sposobów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co zawiera w sobie korzeń chrzanu?
Co zawiera w sobie korzeń chrzanu? 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Chrzan - niedoceniany korzeń o szerokim zastosowaniu. Jak go przechowywać?
  2. Chrzan nie tylko jako dodatek do kiełbasy. Jak go jeść?
  3. Dlaczego warto jeść chrzan? Oto jak wpływa na nasz organizm

Chrzan - niedoceniany korzeń o szerokim zastosowaniu. Jak go przechowywać?

Chrzan nie tylko jako dodatek do kiełbasy. Jak go jeść?

Zobacz również:

Fermentowany czosnek zmienia swoją barwę na zupełnie czarną
Porady

Japończycy się zajadają. Czarne ząbki mogą chronić serce i nerki

Tomasz Hirkyj
Tomasz Hirkyj
Tarty chrzan możemy dodać do rozmaitych surówek
Tarty chrzan możemy dodać do rozmaitych surówek123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść chrzan? Oto jak wpływa na nasz organizm

  • wzmacnia odporność - wysoka zawartość witaminy C wspiera układ immunologiczny i pomaga w walce z infekcjami,
  • działa jak naturalny antybiotyk - wykazuje silne właściwości antybakteryjne, pomagając w zwalczaniu szkodliwych drobnoustrojów,
  • wspomaga trawienie - przyspiesza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając przyswajanie składników odżywczych,
  • wykazuje działanie przeciwbólowe - stosowany zewnętrznie może łagodzić bóle reumatyczne i nerwobóle,
  • ma właściwości przeciwnowotworowe - zawarte w nim glukozynolany pomagają w neutralizowaniu wolnych rodników i mogą hamować rozwój komórek rakowych,
  • działa przeciwzapalnie - pomaga w redukcji stanów zapalnych w organizmi,
  • wspiera oczyszczanie organizmu - wykazuje działanie detoksykacyjne, pomaga usuwać toksyny.
Wielkanocne przyprawy. Mają wyjątkowy smak oraz korzystny wpływ na zdrowieInteria.tv