Czy kukurydza konserwowa jest zdrowa? Zwróć uwagę, zanim kupisz
Kukurydza w puszce to jeden z najczęściej wybieranych dodatków do sałatek, dań obiadowych czy szybkich przekąsek. Jest słodka, chrupiąca i zawsze pod ręką. Wystarczy otworzyć puszkę, odcedzić i gotowe - można zajadać. Mimo tej wygody zastanawiasz się jednak, czy kukurydza konserwowa jest zdrowa? Na kilka rzeczy trzeba zwrócić uwagę, zanim wrzucisz ją do zakupowego koszyka.

Spis treści:
- Kukurydza świeża a konserwowa - czym się różnią?
- Wartość odżywcza kukurydzy w puszce
- Zwróć uwagę na skład zalewy
- Kukurydza w puszce pod obserwacją - przeciwwskazania
Kukurydza świeża a konserwowa - czym się różnią?
Świeża kukurydza prosto z kolby rozbudza apetyt słonecznym kolorem. Jednocześnie można określić ją mianem prawdziwej skarbnicy witamin i minerałów. Zawiera błonnik, wspierający pracę jelit i pomagający w regulacji poziomu cukru we krwi. W składzie nie brakuje witamin z grupy B, potasu, magnezu i fosforu. Na wyróżnienie zasługuje obecność luteiny - silnego przeciwutleniacza o korzystnym wpływie na wzrok i opóźnianie procesów starzenia się komórek. Kukurydza to źródło naturalnych cukrów, więc stanowi cenne źródło energii - fakt ten doceniają zwłaszcza osoby aktywne fizycznie.
W wersji konserwowej przechodzi jednak proces obróbki termicznej - gotowania i pasteryzacji. Wszystko w celu przedłużenia jej trwałości. To właśnie te procesy sprawiają, że niektóre witaminy (zwłaszcza witamina C) ulega częściowemu rozkładowi. Mimo to kukurydza w puszce nadal zachowuje wiele wartościowych składników, a do tego jest wygodna i szybka w użyciu podczas kulinarnych manewrów.

Zobacz też: Najlepsza alternatywa dla sałatki jarzynowej. Na Wszystkich Świętych przygotuj dwie miski
Wartość odżywcza kukurydzy w puszce
Proces konserwowania wpływa na zawartość niektórych witamin, ale nie oznacza to, że kukurydza w puszce jest bezwartościowa. Nadal pozostaje dobrym źródłem energii, błonnika i przeciwutleniaczy. Co więcej, obróbka cieplna może nawet zwiększyć przyswajalność niektórych substancji. Zaliczają się do nich karotenoidy, które wzmacniają pracę serca oraz układ odpornościowy.
Warto wziąć pod uwagę, że kukurydza konserwowa nie wymaga gotowania. Dzięki temu nie traci kolejnych składników odżywczych podczas kuchennej obróbki. W ten sposób może być zdrowym i szybkim dodatkiem do codziennego jadłospisu. Jednak pod pewnymi warunkami.
Zwróć uwagę na skład zalewy
Choć kukurydza sama w sobie jest wartościowa, skład zalewy ma ogromne znaczenie dla jej jakości. W idealnym przypadku na etykiecie znajdziesz wyłącznie: kukurydzę, wodę i niewielką ilość soli.
Lepiej unikać puszek, w których pojawiają się cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty, stabilizatory i konserwanty. Takie dodatki niepotrzebnie obciążają organizm i zwiększają kaloryczność. Nadmiar soli z kolei prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie i podniesionego ciśnienia krwi. Jak w przypadku większości produktów spożywczych - im krótszy i bardziej naturalny skład, tym lepiej.
Przeczytaj: Żaden pomarańczowy czy jabłkowy. Ten sok najlepiej chroni serce, buduje odporność i zwalcza infekcje
Kukurydza w puszce pod obserwacją - przeciwwskazania
Choć jest zdrowa, nie każdemu się przysłuży. Osoby, które stosują dietę redukcyjną oraz pacjenci ze zdiagnozowaną cukrzycą i insulinoopornością powinny szczególnie mieć się na baczności.
O innych przeciwwskazaniach w kontekście jedzenia kukurydzy konserwowej wspomina serwis Interia Zdrowie: "To samo dotyczy osób z problemami trawiennymi. Najnowsze badania pokazują bowiem, że nasz żołądek może nie trawić do końca kukurydzy. Związane jest to z obecnością włókien celulozy, prolamin oraz lektyn. Niestrawiona kukurydza może powodować wiele nieprzyjemnych objawów, m.in. wzdęcia, nadmierne gazy oraz bóle brzucha". Uważać muszą również osoby borykające się z zakrzepowym zapaleniem żył.
Przekonaj się, jak prosto przygotować pyszne dania, które zachwycą rodzinę i gości. Inspiracje kulinarne czekają na ciebie kobieta.interia.pl/kuchnia. Odkryj nowe smaki i pomysły na każdy dzień.










