Czy owsiankę można jeść codziennie? Dietetyczka wyjaśnia
Owsianka od dawna uważana jest za jeden z najbardziej wartościowych posiłków i cieszy się renomą królowej śniadań. Czy jednak spożywanie jej każdego dnia jest korzystne dla naszego zdrowia? Jakie mogą być skutki uboczne takiego nawyku?
Spis treści:
Dlaczego warto jeść owsiankę? To prawdziwa bomba zdrowia
Regularne spożywanie owsianki przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Płatki owsiane są prawdziwą bombą zdrowia. Powodów, dla których warto je jeść, jest cała masa, a to jedynie niektóre z nich:
- są doskonałym źródłem węglowodanów i błonnik,
- zawierają dużo białka,
- 100 g suchych płatków owsianych dostarcza jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na magnez
- są bogatym źródłem żelaza,
- regulują poziom cukru we krwi,
- wspierają pracę jelit,
- zmniejszają ryzyko występowania chorób autoimmunologicznych,
- obniżają poziom cholesterolu.
Wspomaga trawienie i utratę wagi. Oto kto powinien jeść owsiankę
Owsiankę do codziennego jadłospisu powinny dodać wszystkie osoby, które zmagają się z problemami trawiennymi, zaburzeniami pracy jelit i zaparciami. Jej spożywanie usprawnia procesy metaboliczne i wspiera usuwanie złogów jelitowych, a to wszystko dzięki zawartemu w niej beta-glukanowi, czyli substancji, która usprawnia wszelkie procesy trawienne oraz poprawia florę bakteryjną jelit. Chroni też organizm przed rozwojem raka jelita grubego.
Owsianka to także świetna propozycja śniadaniowa dla osób, które kontrolują wagę ciała. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka, owsianka sprawia, że czujemy się syci na dłużej, co pomaga unikać podjadania między posiłkami.
Z uwagi na wysoką zawartość żelaza posiłek ten jest również polecany osobom, które zmagają się z anemią, natomiast jego niski indeks glikemiczny sprawia, że jest on bezpieczny dla diabetyków.
Czy owsiankę można jeść codzienne? Odpowiedź jest bardzo prosta
Jak zapewniają dietetycy płatki owsiane można jeść codziennie, gdyż zapewniają wiele cennych substancji odżywczych. Bardzo ważne jest jednak to, w jaki sposób je przygotowujemy:
Można jeść płatki codziennie, urozmaicając dodatki i wersję przyrządzenia. Świetnie sprawdzają się owsianki pieczone, w postaci placuszków, omleta czy na zimno jako deser z kakao, ale i w formule wytrawnej — z suszonymi pomidorami, olejami, przyprawami
Codzienne jedzenie owsianki może przynieść także długoterminowe korzyści dla zdrowia. Badania sugerują, że regularne spożywanie owsa może wydłużyć życie, zmniejszając ryzyko chorób autoimmunologicznych, chorób serca oraz otyłości.
U dzieci, wprowadzenie owsa do diety przed ukończeniem 6. miesiąca życia może zmniejszyć ryzyko rozwoju astmy. Dodatkowo owsianka ma korzystny wpływ na skórę, a jej spożywanie łagodzi objawy egzemy, podrażnień oraz suchej cery.
Zobacz również: Działa lepiej niż siemię lniane? Mało się o nim mówi