Dietetyczka wskazała najzdrowsze ryby. Zmniejszają ryzyko chorób serca i wspomagają funkcjonowanie mózgu
Ryby są istotnym elementem pełnowartościowej diety. Bogactwo kwasów omega-3, wysoka zawartość białka oraz różnorodne witaminy i minerały sprawiają, że spożywanie ryb bardzo korzystnie wpływa na kondycję naszego organizmu. Jednakże, które zasługują na miano tych najzdrowszych?
Spis treści:
- Jakie substancje odżywcze zawierają ryby? Oto dlaczego warto je jeść
- To jedne z najzdrowszych ryb świata. Niech nie zwiedzie nas ich niespozorny wygląd
- Tłusta ryba o wyśmienitym smaku. Najlepiej smakuje wędzona lub grillowana
- Ta ryba ma właściwości antynowotworowe. Uważaj jednak na jej pochodzenie
- To jedna z ulubionych ryb Polaków. Zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru
- Zdrowa ryba z polskich rzek. To solidna porcja białka
Jakie substancje odżywcze zawierają ryby? Oto dlaczego warto je jeść
Jedzenie ryb to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także ważny element zdrowego stylu życia. Ryby są jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Te zdrowe tłuszcze są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza serca, mózgu i oczu. Pomagają obniżać poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru oraz wspomagają funkcjonowanie mózgu, poprawiając koncentrację i funkcje poznawcze.
Ryby są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Dzięki temu są one szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz osób starszych, które potrzebują większej ilości białka do utrzymania zdrowia i siły mięśni.
Ryby dostarczają również wielu niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B (np. B12, B6, niacyna), witamina D, żelazo, jod, potas i selen. Te składniki odżywcze są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu — wspierają układ odpornościowy, nerwowy, oraz pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, skóry i włosów.
O tym, które ryby mają najwięcej wartości odżywczych, opowiedziała dietetyczka Kimberly Gomer w rozmowie z Forbes Health. Oto niektóre gatunki, na które zwróciła uwagę ekspertka.
To jedne z najzdrowszych ryb świata. Niech nie zwiedzie nas ich niespozorny wygląd
Sardynki to jedne z najmniejszych ryb z rodziny śledziowatych, jednakże ich niewielkie rozmiary wcale nie odpowiadają ilości wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie, sardynki są prawdziwą skarbnicą cennych składników takich jak kwasy omega-3, a także wapń, ponieważ spożywamy je wraz z ich ośćmi.
Dodatkowo sardynki są bogate w witaminy D oraz B12, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy, że ich niedobór może powodować problemy z układem krążenia i układem nerwowym. Spożywanie sardynek może także przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zapobiegania chorobom serca.
Co istotne sardynki nie kumulują dużych ilości toksyn w tym rtęci, dzięki czemu możemy je bezpiecznie jeść, nawet z dużą częstotliwością.
Tłusta ryba o wyśmienitym smaku. Najlepiej smakuje wędzona lub grillowana
Makrela, zwłaszcza świeża i grillowana, jest nie tylko wyśmienitą przekąską, ale także doskonałym źródłem składników odżywczych. Podobnie jak sardynki, makrela jest bogata w kwasy omega-3, przez co jest świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca.
Znajdziemy w niej liczne witaminy i minerały, a także pełnowartościowe białko. Wszystkie te składniki odżywcze wspomagają pracę serca, usprawniają pracę mózgu, a także przekładają się na lepszą odporność. Regularne spożywanie makreli obniży cholesterol i wpłynie pozytywnie na nasze funkcje poznawcze.
Pamiętajmy jednak, że makrela jest rybą wysokokaloryczną. W 100 g świeżej makreli znajdziemy aż 205 kcal, a w rybie wędzonej będzie ich jeszcze więcej.
Ta ryba ma właściwości antynowotworowe. Uważaj jednak na jej pochodzenie
Łosoś jest jedną z najbardziej cenionych ryb ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne, a także przyjemny smak.
Podobnie jak inne tłuste ryby, łosoś zawiera dużą ilość kwasów omega-3, a także białka i mikroelementów. Oprócz witaminy D oraz witamin z grupy B ryba ta dostarcza także witaminy A i E.
Witamina A ma zdolność do regeneracji komórek i wykazuje właściwości antynowotworowe. Odpowiada też za dobry wzrok oraz zdrową skórę. Witamina E podobnie jak A, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu zapobiega starzeniu i chroni przed nowotworami. Ma także właściwości antymiażdżycowe i przeciwzapalne. Dodatkowo stymuluje układ odpornościowy człowieka.
Jednakże wybierając łososia, musimy zwrócić uwagę na jego pochodzenie, ponieważ jak donoszą naukowcy z University of Cambridge, Lancaster University, University of Stirling i University of Aberdeen ryba hodowlana traci aż sześć z dziewięciu ważnych składników odżywczych. W badaniu, które pojawiło się na łamach czasopisma "Nature Food" opisano, że hodowlany łosoś nie dostarczy nam takich ilości wapnia, jodu, żelaza, omega-3, witaminy B12 i witaminy A, jakich można by oczekiwać. To wina ich diety - ryby karmione są przetworzoną, wysokotłuszczową i wysokobiałkową żywnością, która sprawia, że rosną większe.
Poza tym łosoś hodowlany jest narażony na działanie związków występujących w zanieczyszczonym środowisku, m.in. dioksyn i pestycydów. Z tego powodu najlepszym wyborem jest łosoś dziki pochodzący z Alaski lub łowiony z wód Pacyfiku.
To jedna z ulubionych ryb Polaków. Zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru
Śledź, będący jednym z najpopularniejszych gatunków ryb w Polsce to kolejna ryba warta uwagi ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Mimo że zawiera dużo tłuszczu, ponad 70 proc. stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu spożywanie jej zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru.
Śledź jest także doskonałym źródłem białka oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B12, B6, B2, B3. Wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają utrzymać zdrowe serce, a także biorą udział w produkcji krwinek czerwonych.
Poza tym spożywanie śledzi wpływa na zwiększenie odporności, zapobiega chorobom układu krążenia i serca, obniża poziom cholesterolu, a także wzmacnia kości i wspiera wzrok. Mimo że zaliczają się do ryb tłustych, nie są tak kaloryczne, jak mogłoby się to wydawać. W 100 g mięsa znajdziemy niecałe 160 kcal.
Zobacz również: Wylewasz ją wprost do zlewu. Wymocz w niej śledzie, a zachwycą miękkością i wyrazistością
Zdrowa ryba z polskich rzek. To solidna porcja białka
Pstrąg, charakterystyczny dla górskich strumieni, rzek, a także jezior to jedna z najchętniej spożywanych przez Polaków ryb. Pstrąg obfituje w wiele substancji odżywczych, które przysługują się naszemu zdrowiu. Co w nim znajdziemy?
Przede wszystkim solidną porcję białka, które w organizmie spełnia kilka zasadniczych funkcji - jest budulcem komórek i tkanek, a także odpowiada za odporność czy procesy metaboliczne. Oczywiście, to także ważny surowiec energetyczny, który daje nam siłę.
Prócz białka w pstrągu obecne są cenne witaminy i minerały w tym:
- witaminy A, B6, B12, C, D i E,
- niacyna,
- kwas pantotenowy,
- tiamina,
- ryboflawina,
- kwas foliowy,
- selen,
- fosfor,
- potas,
- magnez,
- miedź,
- wapń,
- żelazo.