Egzotyczny owoc zachwyca smakiem. Pod owłosioną skorupką skrywa pyszny miąższ
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Rambutan to owoc, który od lat zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem i wyjątkowym smakiem. Wygląd tego owocu jest opisywany, jak coś pomiędzy jeżowcem a liczi. Jednak ciekawy wygląd to nie wszystko, co ma do zaoferowania rambutan. Kryje w sobie prawdziwą skarbnicę zdrowia.
Spis treści:
Owoc, który w Polsce znajdziemy rzadko. Przypomina jeżowca
Choć w Polsce pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, to niektóre z nich wciąż są dla nas obce. Do tych mniej poznanych w Europie należy chociażby rambutan.
To owoc tropikalny z rodziny mydleńcowatych, blisko spokrewniony z liczi i longanem. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, głównie uprawiany w Malezji i Indonezji.
Jego nazwa pochodzi od malezyjskiego słowa "rambut", które oznacza "włosy" - co idealnie opisuje wygląd owocu, z którego wyrastają długie, pojedyncze włosy, nieco przypominające kolce.
Owoc rambutanu ma kulisty kształt, a wewnątrz, pod "owłosioną" skorupką, znajduje się soczysty, biały lub lekko przezroczysty miąższ otaczający niewielką, niejadalną pestkę.
Zobacz również:
W Polsce są ograniczone możliwości, by kupić ten owoc, ale nie jest to niemożliwe. W dużych miastach, takich jak Warszawa, Kraków czy Wrocław, rambutan jest dostępny w sklepach specjalizujących się w żywności azjatyckiej, egzotycznej lub importowanej. Można go także niekiedy spotkać w dużych supermarketach.
Cena rambutanu w Polsce zależy od miejsca zakupu i sezonu. Za kilogram owocu można zapłacić od 30 do 50 zł, w zależności od świeżości i źródła importu. Rambutan często sprzedawany jest również na sztuki, a jedna kosztuje od 3 do 5 zł.
Co kryje w sobie ten egzotyczny owoc?
Miąższ rambutanu ma delikatny, słodko-kwaśny smak, który przypomina połączenie winogron, liczi i gruszki. Jednak nie tylko ze względu na to powinniśmy go spróbować. Okazuje się, że ma także spore wartości odżywcze.
Jest niskokaloryczny - 100 g zawiera około 68 kcal - i bogaty w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i działa jako silny przeciwutleniacz. Prócz tej witaminy w rambutanie znajdziemy także witaminę B3, czyli niacynę, a ta korzystnie wpływa na metabolizm i zdrowie skóry.
Rambutan to też magazyn żelaza, potasu i fosforu, a to z kolei wpływa na produkcję czerwonych krwinek, a także wspiera zdrowie kości, układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, rambutan pomaga w walce z wolnymi rodnikami, co może opóźniać procesy starzenia i zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych. Dodatkowo warto wiedzieć, że owoc ten działa oczyszczająco na organizm. Wspiera funkcje wątroby i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Symbol obfitości. Jedz na zdrowie
W krajach Azji Południowo-Wschodniej rambutan uznawany jest za symbol obfitości i szczęścia, szczególnie podczas świąt noworocznych. Ponieważ rośnie ma drzewach w dużych gronach, wizualnie kojarzy się z obfitością i płodnością natury.
W kulturach azjatyckich, szczególnie w Chinach i krajach o wpływach chińskich (np. Malezji, Wietnamie), owoce, które rosną w dużych ilościach, symbolizują dostatek i powodzenie finansowe. Dodatkowo ogromne znaczenie ma jego kolor. Czerwony jest symbolem szczęścia, powodzenia, energii i ochrony przed złem.
Skórka rambutanu, która jest intensywnie czerwona, idealnie wpisuje się w te tradycje, dlatego owoc ten jest często obecny podczas obchodów Nowego Roku Chińskiego.
Zobacz także: Niepozorne warzywo o wielkiej mocy. Ma niewiele kalorii, korzystnie zadziała na organizm
W krajach takich jak Tajlandia, Wietnam czy Malezja jednym z noworocznych zwyczajów jest wręczanie sobie owoców jako życzenie zdrowia, szczęścia i pomyślności. Rambutan, dzięki swojemu atrakcyjnemu wyglądowi i symbolice, często pojawia się w takich podarkach.