Idealna przekąska dla sercowców. Wsyp do miseczki i podjadaj w ciągu dnia

Arbuz to bezapelacyjnie owoc, który warto jeść latem. Nie tylko ze względu na swój przesłodki smak, ale także przez fakt, że są pełne wody, która gasi pragnienie w upalne dni. Co może nam przeszkadzać w jedzeniu arbuza? Wyłącznie pestki, które albo wyciągamy po przekrojeniu, albo w trakcie jedzenie je wypluwamy. Okazuje się, że pestki arbuza są nie tylko jadalne, ale także zdrowe. Co można w nich znaleźć i dlaczego warto je jeść? Sprawdźmy.

Pestki arbuza to doskonała przekąska
Pestki arbuza to doskonała przekąska123RF/PICSEL

Pestki arbuza są jadalne

Wśród ludzi istniało przekonanie, że pestek arbuza nie powinno się spożywać. Okazuje się, że to kolejny mit żywieniowy, ponieważ akurat nasiona w owocu są jadalne i nie zrobią nam krzywdy, chyba że zjemy je w ogromnych ilościach. Jeśli zaś to właśnie pestki powodowały, że również rezygnowaliśmy jeść z soczystego owocu, to mamy argument, aby go zjadać w całości. Oczywiście, aby czerpać z arbuzowych pestek to, co najcenniejsze, warto je dobrze rozgryzać, ale w wypadku, gdy nas ta metoda nie przekonuje, to warto je wyciągnąć z miąższu, lecz i w takiej formie nie warto ich wyrzucać do kosza.

Zmysłowe smaki: Letnia sałatka z bobem, fetą i arbuzemInteria.tv

Dlaczego warto jeść pestki z arbuza?

Jeśli nie przekonuje nas fakt, że pestki arbuza są jadalne, to warto się przyjrzeć, co naszemu zdrowiu oferują. To przede wszystkim skarbnica witamin z grupy B: one wpływają całościowo na nasz organizm, ale ich niedobór z całą pewnością osłabia kluczowe procesy zachodzące w organizmie, a szczególnie w układzie krążenia czy pokarmowym. Pestki to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które niezbędne są dla unormowania ciśnienia tętniczego, a także by zachować mózg w pełnej kondycji. Ale to nie wszystko, ponieważ w pestkach arbuza obecne są potas i magnez, a one w duecie poprawiają pamięć i koncentrację oraz mogą wspomóc pracę serca.

Jak jeść pestki z arbuza?

Prażone pestki arbuza nie tylko nie są szkodliwe, ale stanowią zdrową, odżywczą przekąskę
Prażone pestki arbuza nie tylko nie są szkodliwe, ale stanowią zdrową, odżywczą przekąskę123RF/PICSEL

Wiemy już, że pestki możemy jeść wraz z miąższem, ale możemy wcześniej je wyjąć. Jeśli je przepłuczemy pod bieżącą wodą i odsączymy, w kilka chwil możemy przygotować smaczną i ciekawą przekąskę. Wystarczy uprażyć je na suchej patelni, aby mieć alternatywę dla innych ziaren. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je w piekarniku, np. polane oliwą lub olejem oraz przyprawami, np. papryką słodką albo curry. Zapiekane pestki arbuza można zjadać samodzielnie, ale warto dodawać je do sałatek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas