Jak jeść owoce, by nie przybrać na wadze?
Wielu dietetyków i lekarzy zaleca regularne spożywanie owoców, które powinny stanowić jeden z filarów zdrowej i zbilansowanej diety. Sięgając po owoce, powinniśmy jednak pamiętać, że zawierają one cukry proste w postaci fruktozy i sporo węglowodanów, w związku z tym istotne jest, o której porze dnia będziemy się nimi zajadać.
Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce to bardzo dobre źródło m.in. witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, a zawarte w nich bioaktywne składniki o działaniu przeciwutleniającym pozwalają zmniejszyć ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.
Rzecz jasna, prozdrowotny wpływ owoców na organizm zapewnimy, gdy będziemy spożywać je w rozsądnych ilościach, pamiętając, że zawierają one wspomniane cukry proste. Choć w większości diet zalecane jest jedzenie owoców, to np. w diecie ketogenicznej wybiera się te, które zawierają najmniej węglowodanów - m.in. borówki czy truskawki.
"Jeśli w ciągu dnia spożywamy ilość porcji owoców odpowiednią dla naszego indywidualnego zapotrzebowania energetycznego i przestrzegamy pozostałych zasad zdrowego żywienia, odnosimy korzyści zdrowotne. Co więcej, wyniki wielu badań wskazują, że u osób spożywających rekomendowaną ilość owoców stwierdza się mniejszy stopień otłuszczenia ciała" - wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Z kolei na stronie Ministerstwa Zdrowia czytamy, że regularne jedzenie warzyw i owoców wspomaga leczenie, np. nadwagi i otyłości, wspiera pracę układu odpornościowego, spowalnia procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów, poprawia samopoczucie.
Kiedy jeść owoce?
Jak już wspomnieliśmy - niezwykle istotne jest, ile owoców dziennie spożywamy, bowiem nadmiar jedzonych owoców może skutkować dodatnim bilansem kalorycznym, co w największym skrócie oznacza, że dziennie przyjmujemy więcej kalorii, niż zużywamy, a to może prowadzić m.in. do wzrostu masy ciała.
Cukry proste dostarczane do organizmu wraz ze spożywaniem większej ilości owoców, mogą się wolniej rozkładać, gdy sięgamy po owoce wieczorem, a to dlatego, że wówczas nasza aktywność fizyczna i umysłowa zazwyczaj jest mniejsza.
"W konsekwencji cukry te mogą fermentować w jelitach i powodować uciążliwe wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć, po pierwsze należy kontrolować wielkość porcji, a po drugie owoce można dodać np. do jogurtu naturalnego lub kefiru, ponieważ obecność białka i tłuszczu obniży ładunek glikemiczny posiłku i spowolni tempo wchłaniania cukrów" - informują specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Ponadto jedzenie owoców wieczorem, zwłaszcza na czczo, nie jest zalecane osobom borykającym się z cukrzycą i chorobami przewodu pokarmowego, takimi jak m.in. chorobą refluksową, wrzodową, zespołem jelita drażliwego.
"Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie owoców w ciągu dnia, równomierne rozkładanie ich pomiędzy posiłkami i unikanie zjadania dużych porcji jednorazowo. Na zjedzenie porcji owoców wieczorem mogą sobie pozwolić osoby zdrowe i aktywne fizycznie" - wskazuje NCEŻ.
Natomiast u osób, które stronią od aktywności fizycznej, cukier zawarty w owocach lub sokach owocowych, może odkładać się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, bez względu na to, o której porze dnia takie owoce, zwłaszcza w nadmiarze są spożywane.