Jak szybko wyczyścić lodówkę? Poznaj konkretne sposoby

Źle wyczyszczona lodówka sprawia, że z wnętrza wydobywa się nieprzyjemny zapach. Powodem tego są zalegające resztki jedzenia i brud. Problemu można się pozbyć, stosując naturalne specyfiki do szorowania. Produkty znajdziesz w kuchennej szafce, a przy okazji zaoszczędzisz trochę pieniędzy. Jak szybko wyczyścić lodówkę? Dowiesz się z tego artykułu.

Lodówkę można myć płynem do mycia naczyń albo roztworem wody i octu
Lodówkę można myć płynem do mycia naczyń albo roztworem wody i octu123RF/PICSEL

  • Zobacz, jak odpowiednio zadbać o lodówkę, wykorzystaj domowe specyfiki.
  • Zadbaj o odpowiednie ułożenie pożywienia w lodówce, by zapachy nie łączyły się ze sobą.
  • Sprawdź, czy w lodówce jest odpowiednia cyrkulacja powietrza.

Dlaczego z lodówki brzydko pachnie?

Istnieje kilka powodów, dla których z lodówki może wydobywać się nieprzyjemny zapach. Po pierwsze to zepsute jedzenie. Często jest to przeterminowane mięso, ryby, nabiał, owoce czy warzywa. Stare pożywienie wydziela lotne związki siarki i azotu, które powodują nieprzyjemny odór. Dodatkowo lodówka wymaga regularnego czyszczenia, aby zapobiec gromadzeniu się bakterii i pleśni. Warto też sprawdzić wentylator: odpowiada za cyrkulację powietrza. Jeśli jest uszkodzony, może to prowadzić do zastojów powietrza i gromadzenia się wilgoci.

Jak wyczyścić lodówkę domowymi sposobami?

Lodówkę można w łatwy sposób wyczyścić i zadbać o jej czystość
Lodówkę można w łatwy sposób wyczyścić i zadbać o jej czystość123RF/PICSEL

Oto domowe sposoby na wyczyszczenie lodówki domowymi sposobami:

  • Ocet i woda: wlej składniki w równych proporcjach do butelki ze spryskiwaczem. Spryskaj wnętrze lodówki mieszaniną i przetrzyj wilgotną szmatką. Ocet pomoże w usunięciu nieprzyjemnych zapachów, a jednocześnie jest naturalnym środkiem dezynfekującym.
  • Gorąca woda z płynem do naczyń: wlej do miski gorącą wodę i dodaj kilka kropel płynu do mycia naczyń. Produkt jest skutecznym środkiem do usuwania tłuszczu i brudu. Przed czyszczeniem wyjmij jedzenie i umieść w chłodnym miejscu. Przetrzyj specyfikiem wnętrze lodówki wilgotną szmatką. Pamiętaj, aby wyczyścić również półki i szuflady w lodówce. Na koniec dokładnie przetrzyj wnętrze urządzenia ręcznikami papierowymi i pozostaw otwarte na kilka minut.

Co zrobić, by zachować świeżość lodówki?

Oto kilka wskazówek, jak zachować świeżość lodówki:

  • Regularne czyszczenie: lodówka wymaga regularnego sprzątania, aby zapobiec gromadzeniu się bakterii i pleśni. Czynność powtarzaj przynajmniej raz w miesiącu.
  • Kontrola temperatury: temperatura wewnątrz lodówki powinna wynosić około czterech stopni Celsjusza. Unikaj zostawiania otwartych drzwi lodówki na zbyt długo.
  • Przechowywanie żywności: mięso trzymaj na dolnej półce, aby uniknąć namnażania się bakterii. Nabiał przechowuj w górnej części lodówki, a owoce i warzywa na środkowych półkach lub w szufladach. Zwróć uwagę na otwarte opakowania, by uniknąć rozprzestrzeniania się nieprzyjemnego zapachu. Kolejna sprawa to daty przydatności do spożycia: należy je regularnie monitorować i usuwać te produkty, które już się przeterminowały.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas