Jak uprawiać arbuzy w Polsce? Stosuj trzy złote zasady, a plony będą dorodne
Mięsiste, soczyste wnętrze, które schłodzone latem cudownie gasi pragnienie. Miłośników arbuzów nie brakuje, jednak w Polsce do tej pory było za zimno na ich uprawę. Zmiany klimatu oraz nowe ulepszone odmiany pozwalają na uprawę tych dalekich kuzynów dyni. Aby uprawa wydały dorodne plony, należy pamiętać o trzech podstawowych zasadach. Jak uprawiać arbuzy w Polsce?
Odmiany arbuzów, które dobrze znoszą polski klimat
Jak uprawiać arbuzy w Polsce? Aby mieć pewność, że w naszych warunkach wydadzą obfite plony, najlepiej wykorzystać w uprawie specjalne nasiona dostosowane do polskiego klimatu. Arbuzy z południowych krajów są wyjątkowo delikatne i nawet najmniejszy przymrozek może zniszczyć całą uprawę. Dlatego chcąc uprawiać arbuzy w Polsce, najlepiej sięgnąć po specjalnie do tego celu stworzone odmiany takie jak “Rosario F1", “Janosik", “Złoto Wolicy" czy “Pirat F1".
Zobacz również: Rośliny zakazane w Polsce. Sadzisz w ogrodzie? Możesz zapłacić nawet milion złotych kary
Przygotuj sadzonki w kwietniu
Uprawiając arbuzy bezpośrednio w gruncie (nawet jeśli sięgamy po odmiany przystosowane do polskiego klimatu) ryzykujemy, że mróz zniszczy młode rośliny. Dlatego eksperci zalecają nasiona zasadzić w doniczkach o średnicy ok. 8 centymetrów czy inspektach. Zalecany termin siewu przypada od 20 kwietnia do 10 maja. Rozsadę należy uprawiać w temperaturze pokojowej.
Zasadź w maju w słonecznym miejscu i żyznej glebie
Ze względu na dużą wrażliwość arbuzów na przymrozki należy przenieść je do ziemi, dopiero gdy szanse, że temperatura spadnie poniżej zera, są już niewielkie. Zwyczajowo przyjęło się, że delikatne rośliny sadzimy po “zimnej Zośce", czyli po 15 maja. Arbuzy można flancować, gdy mają 4 - 5 listków. Przygotowując miejsce dla sadzonek, należy zachować odległość 1,5 centymetra między nimi.
Arbuzy lubią żyzną glebę, dlatego należy zadbać o odpowiednie podłoże. Warto też zasilić je po zasadzeniu. Stanowisko dla dalekich kuzynów dyni powinno być zalane słońcem, dzięki temu arbuzy urosną większe i będą słodsze. Arbuzy zaczynają dojrzewać w sierpniu, a cieszyć możemy się nimi aż do końca września.
Zobacz również: Jak rozpoznać słodkiego arbuza? Zwróć uwagę na jeden szczegół