Jedz śmiało, zwłaszcza gotowane na miękko. To magazyn witaminy D i żelaza

Jajka kurze z pewnością, jeżeli nie ma przeciwwskazań, powinny znaleźć się w naszej diecie. Są źródłem wielu witamin oraz minerałów, a do tego można spożywać je pod różną postacią. Okazuje się jednak, że właśnie jedząc je w jednej konkretnej formie, dostarczamy organizmowi najwięcej składników odżywczych.

Lepsze jajko na miękko czy na twardo? Odpowiadamy
Lepsze jajko na miękko czy na twardo? Odpowiadamy123RF/PICSEL

Jajka magazynem witamin i minerałów. Jedz śmiało kilka razy w tygodniu

Jajka mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim jajka kurze to białko. To ono wspiera budowę i regenerację mięśni oraz innych tkanek. Poza białkiem w tym produkcie spożywczym znajdziemy witaminy i minerały - A, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, selen.

Wszystkie one wspomagają różne funkcje organizmu, od układu odpornościowego po zdrowie kości i oczu. Ich działanie jest holistyczne i wprost zbawienne dla całego organizmu.

Dodatkowo w jajku znajduje się cholina, ważna dla zdrowia mózgu i funkcji nerwowych, a także żółtko zawiera luteinę i zeaksantynę, które chronią oczy przed degeneracją plamki żółtej.

Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść nawet do 12 jaj na tydzień. Do pewnego czasu istniało błędne przekonanie, że jajka zawierają duże ilości szkodliwego cholesterolu.

W miarę upływu lat i nowych badań wykluczono tę tezę, ale stąd wzięły się wcześniejsze zalecenia o limicie spożywanych jaj kurzych, które mówiły tylko o dwóch jajkach tygodniowo. Obecnie nie ma takich wskazań.

Jajecznica, sadzone, na twardo, czy na miękko? Jakie jajka najlepiej jeść?

Żółtko jaja ma go sporo, dlatego osoby z nadmiarem żelaza powinny uważać
Żółtko jaja ma go sporo, dlatego osoby z nadmiarem żelaza powinny uważać123RF/PICSEL

Aby urozmaicić swoją dietę można jeść jajka w różnej postaci. Jajecznica świetnie sprawdzi się na śniadanie, a jajka gotowane na twardo można dodawać do sałatek.

Okazuje się jednak, że najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. Skąd ta zależność?

Przyczyna jest niezwykle prosta - gotowanie jajka na miękko pozwala zachować więcej cennych witamin i minerałów, zawartych głównie w żółtku, a które w tym sposobie podania pozostaje płynne, które mogą się częściowo degradować przy dłuższym gotowaniu lub smażeniu.

Ponadto krótszy czas obróbki termicznej powoduje, że białka w jajku są mniej denaturowane, co może ułatwić ich trawienie i przyswajanie, a żółtko jajka na miękko jest mniej utlenione, co pozwala zachować korzystne kwasy tłuszczowe.

Jak ugotować jajka na miękko?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas