Karp bez ości na święta? Błyskawiczny sposób na filetowanie ryby

Jak pozbyć się ości z karpia? Jest na to prosty sposób
Jak pozbyć się ości z karpia? Jest na to prosty sposób 123RF/PICSEL

Jak pozbyć się ości z karpia? Filetowanie ryby nie musi być skomplikowane

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 78: Mery SpolskyINTERIA.PL

Błyskawiczny sposób na filetowanie karpia. Zrobisz to w kilku krokach

  1. Filetowanie karpia zaczynamy od oczyszczenia ryby, usunięcia jej głowy i płetw.
  2. Następnie chwytamy karpia za ogon i przesuwając nóż pod kątem, zaczynamy ścinać mięso wzdłuż kręgosłupa ryby.
  3. Usuwamy ości żebrowe przez nacięcie mięsa wzdłuż nich.
  4. Gdy już pozbędziemy się większych ości, możemy przejść do nacinania ryby, które pozwoli nam pozbyć się reszty mniejszych ości. Nacięcia należy wykonywać na każdym filecie poprzecznie, co około 2-3 mm. 

Jak usmażyć karpia? Pamiętaj aby wcześniej go namoczyć

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?