Kefir z turbodoładowaniem. Te dodatki podkręcą jego probiotyczne właściwości

Oprac.: Anna Czowalla

Kefir, lekko kwaśny, kremowy napój, od lat towarzyszy wielu z nas w codziennej diecie. Choć sam w sobie jest już prawdziwą bombą probiotyczną, dodając do niego odpowiednie składniki, możesz jeszcze bardziej podkręcić jego dobroczynne właściwości. Podpowiadamy, co dodać do kefiru, aby poprawić pracę jelit, jakie dodatki wspomogą metabolizm oraz z czym warto – a z czym nie – łączyć ten cenny napój.

Dodaj kilka ziarenek do kefiru. Zadziała jak balsam na jelita
Dodaj kilka ziarenek do kefiru. Zadziała jak balsam na jelita 123RF/PICSEL

Co dodać do kefiru, aby poprawić pracę jelit?

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia, a kefir jest tu naturalnym sojusznikiem. Zawiera żywe kultury bakterii, m.in. Lactobacillus czy Bifidobacterium, które wspierają mikrobiom. Badania, opublikowane w Journal of Dairy Science (2012), potwierdzają, że regularne picie kefiru poprawia trawienie i równowagę flory jelitowej.

Kefir sam w sobie wspiera przemianę materii dzięki białku.
Kefir sam w sobie wspiera przemianę materii dzięki białku.123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Jak podkręcić ten efekt? Dodaj do napoju składniki bogate w błonnik i substancje odżywcze:

  • nasiona chia lub siemię lniane: te małe, czarne ziarenka dostarczają ok. 5-10 g błonnika na 2 łyżki błonnika. Wspierają trawienie i działają jak "miotełka" dla jelit. Chia oferuje też kwasy omega-3 o działaniu przeciwzapalnym, a siemię lniane wspiera równowagę flory jelitowej. Wskazówka: zacznij od 1 łyżki dziennie, by uniknąć wzdęć;

  • świeże owoce: jabłka (dzięki pektynie), gruszki, maliny i jagody wzbogacą kefir o błonnik i antyoksydanty. 100 g malin to aż 6 g błonnika i dawka witaminy C, K i E oraz witamin z grupy B;

  • otręby pszenne: dodaj łyżkę otrębów, by zwiększyć ilość błonnika nierozpuszczalnego, przyspieszającego przemianę materii. Mają delikatnie orzechowy smak. Wprowadzaj je stopniowo, by jelita miały czas się przyzwyczaić.

Te dodatki działają jak poranna gimnastyka dla twoich jelit - są proste, ale skuteczne. Pamiętaj jednak, że każdy organizm jest inny, więc eksperymentuj z umiarem.

Jakie dodatki do kefiru poprawią metabolizm?

Kefir sam w sobie wspiera przemianę materii dzięki białku (3-4 g na 100 ml), zwiększającemu uczucie sytości oraz witaminom z grupy B, które pomagają w produkcji energii. Jeśli chcesz wzmocnić jego działanie, sięgnij po składniki o subtelnym działaniu termogenicznym i wspomagającym trawienie:

  • cynamon: szczypta (ok. 1/4 łyżeczki) cynamonu nie tylko doda korzennego aromatu, ale też może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Badania opublikowane w Journal of Medicinal Food (2008) pokazują, że poprawia wrażliwość na insulinę, wspierając stabilność energii i zmniejsza apetyt. Efekt na spalanie kalorii jest niewielki, ale warto spróbować;

  • świeży imbir: starty kawałek imbiru (ok. 1 cm) doda pikantności i wspomoże trawienie dzięki związkom takim jak gingerole. Ma też łagodne działanie termogeniczne, dlatego może nieznacznie przyspieszyć metabolizm. Taka mieszanka sprawdzi się najlepiej w połączeniu ze zdrową dietą;

  • sok z cytryny lub limonki: kilka kropel doda orzeźwienia i witaminy C. Kwas cytrynowy może wspierać produkcję enzymów trawiennych. Nie licz jednak na cudowne spalanie kalorii - to bardziej bonus smakowy niż metaboliczny.

Same dodatki nie zdziałają cudów, ale w połączeniu z aktywnym stylem życia i zrównoważoną dietą mogą być miłym wsparciem dla zdrowia i szczupłej sylwetki.

Kefir ma naturalne zdolności wspomagające pracę jelit
Kefir ma naturalne zdolności wspomagające pracę jelit123RF/PICSEL

Z czym najlepiej łączyć kefir, a z czym nie?

Kefir to niezwykle wartościowy napój, ale jego pełen potencjał zdrowotny i smakowy można w pełni wykorzystać, stosując odpowiednie połączenia. W tym celu warto dobrać składniki, które nie tylko podkreślą jego delikatną kwasowość i kremową konsystencję, ale także uzupełnią jego właściwości probiotyczne.

Kombinacja kefiru z owocami to klasyka, która sprawdza się nie bez powodu. Banan w duecie z borówkami dostarcza antyoksydantów i zwiększa zawartość błonnika. Maliny mogą wzbogacić kefir o około 6 g błonnika na 100 g produktu. Uzupełnij tę mieszankę łyżką płatków owsianych lub nasion chia, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek, który łączy probiotyki z błonnikiem oraz zdrowymi tłuszczami. Garść migdałów wprowadzi przyjemną chrupkość i wzbogaci danie o witaminę E, podnosząc ogólną wartość odżywczą. Miłośnicy słodyczy mogą dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego (5-7 g cukru). Jeśli jednak przekroczymy tę ilość, ryzykujemy zaburzeniem równowagi mikroflory jelitowej.

Sok z kwaśnych pomarańczy lub grejpfruta, może wpłynąć na delikatny balans pH kefiru, co - choć probiotyki są stosunkowo odporne na niewielkie zmiany - w większych ilościach może mieć dyskusyjny efekt. Ponadto, tłuste dodatki, np. smażone potrawy czy gęste sosy, pozbawiają kefir jego charakterystycznej lekkości i tworzą ciężką, trudną do przetrawienia mieszankę. Produkty wysokoprzetworzone, w postaci słodzonych napojów i fast foodów, nie współgrają z naturalnym profilem kefiru, osłabiając jego pozytywne właściwości. Warto też unikać gorących dodatków - wysoka temperatura może zaszkodzić żywym kulturom bakterii.

Przeczytaj również:

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić pączka?Karolina Burda, Karolina BurdaINTERIA.PL
Przejdź na