Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku i jelitach dojdzie do fermentacji

Są tanie, łatwo dostępne, zdrowe i uniwersalne. W kuchni możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Jednakże w połączeniu z pewnym produktem mogą wywoływać nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Z czym nie łączyć ziemniaków?

Ziemniaki w połączeniu z tlustym produktem mogą wywołać problemy trawienne
Ziemniaki w połączeniu z tlustym produktem mogą wywołać problemy trawienne123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki od wieków królują na polskich stołach. Ten nieodłączny składnik naszej kuchni, skrywa w sobie wiele witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in.:

  • witaminę C, A, D, E, K,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • sód, 
  • cynk. 

Dzięki dużej zawartości błonnika ziemniaki doskonale wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Polecane są dla osób, które stosują dietę lekkostrawną. Zawarte w nich flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu wspierają układ sercowo-naczyniowy, obniżają ciśnienie krwi, a także zapobiegają chorobom serca. Dodatkowo warzywo to świetnie wpływa na kondycję skóry człowieka.

Regularne spożywanie prawidłowo przygotowanych ziemniaków, korzystnie wpływa na zdrowie człowieka
Regularne spożywanie prawidłowo przygotowanych ziemniaków, korzystnie wpływa na zdrowie człowieka123RF/PICSEL

Nigdy nie łącz z tym produktem. Problemy trawienne gwarantowane

Ziemniaki mimo bogactwa składników odżywczych mogą nam jednak zaszkodzić. Dietetycy ostrzegają przed łączeniem ich z niektórymi produktami. Takie połączenia mogą wywołać u nas niestrawność, wzdęcia, a także silny ból brzucha. 

Klasyczny polski obiad składa się z mięsa, ziemniaków i surówki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że taka kombinacja bardzo obciąża nasz układ trawienny. Jak się okazuje, ziemniaków wcale nie powinno się łączyć z tłustymi mięsami. Jeśli po jedzeniu męczy nas biegunka, zaparcia, wzdęcia czy też niestrawność, winowajcą może być właśnie to połączenie.

„Zdrowie na widelcu”: Ziemniaki wcale nie muszą być tuczące – to mit! Polsat Cafe

Dlaczego tak się dzieje? Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi, która wchodzi w reakcję ze zwierzęcym białkiem. Połączenie tych dwóch substancji wpływa na znaczne przyśpieszenie procesu fermentowania w żołądku, co przekłada się na uczucie ciężkości, problemy trawienne, a nawet biegunkę. Sposób, w jaki przygotowujemy ziemniaki, również ma znaczenie. Smażenie w głębokim oleju czy też polewanie ich masłem może i podnosi walory smakowe tego warzywa, ale i niestety znacznie utrudnia pracę naszego żołądka.

Zamiast tłustych mięs, gotowane ziemniaczki można podawać z innymi warzywami, takimi jak:

  • grillowana cukinia, 
  • zapiekany bakłażan,
  • brokuły na parze, 
  • buraczki tarte. 

Pysznym i pożywnym obiadem są również ziemniaczki podawane z jajkiem sadzonym. Z kolei w towarzystwie tłustego mięsa z sosem dobrze odnajdzie się ryż lub zapiekane warzywa.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?