Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku i jelitach dojdzie do fermentacji
Są tanie, łatwo dostępne, zdrowe i uniwersalne. W kuchni możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Jednakże w połączeniu z pewnym produktem mogą wywoływać nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Z czym nie łączyć ziemniaków?
Ziemniaki od wieków królują na polskich stołach. Ten nieodłączny składnik naszej kuchni, skrywa w sobie wiele witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in.:
- witaminę C, A, D, E, K,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- potas,
- fosfor,
- wapń,
- żelazo,
- sód,
- cynk.
Dzięki dużej zawartości błonnika ziemniaki doskonale wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Polecane są dla osób, które stosują dietę lekkostrawną. Zawarte w nich flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu wspierają układ sercowo-naczyniowy, obniżają ciśnienie krwi, a także zapobiegają chorobom serca. Dodatkowo warzywo to świetnie wpływa na kondycję skóry człowieka.
Zobacz również: Wyrzucasz obierki z ziemniaków? To wielki błąd. Zrobisz z nich pyszności
Ziemniaki mimo bogactwa składników odżywczych mogą nam jednak zaszkodzić. Dietetycy ostrzegają przed łączeniem ich z niektórymi produktami. Takie połączenia mogą wywołać u nas niestrawność, wzdęcia, a także silny ból brzucha.
Klasyczny polski obiad składa się z mięsa, ziemniaków i surówki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że taka kombinacja bardzo obciąża nasz układ trawienny. Jak się okazuje, ziemniaków wcale nie powinno się łączyć z tłustymi mięsami. Jeśli po jedzeniu męczy nas biegunka, zaparcia, wzdęcia czy też niestrawność, winowajcą może być właśnie to połączenie.
Zobacz również: Takie pieczone ziemniaki serwuje gościom Ewa Wachowicz. Chrupiąca skórka to dopiero początek
Dlaczego tak się dzieje? Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi, która wchodzi w reakcję ze zwierzęcym białkiem. Połączenie tych dwóch substancji wpływa na znaczne przyśpieszenie procesu fermentowania w żołądku, co przekłada się na uczucie ciężkości, problemy trawienne, a nawet biegunkę. Sposób, w jaki przygotowujemy ziemniaki, również ma znaczenie. Smażenie w głębokim oleju czy też polewanie ich masłem może i podnosi walory smakowe tego warzywa, ale i niestety znacznie utrudnia pracę naszego żołądka.
Zamiast tłustych mięs, gotowane ziemniaczki można podawać z innymi warzywami, takimi jak:
- grillowana cukinia,
- zapiekany bakłażan,
- brokuły na parze,
- buraczki tarte.
Pysznym i pożywnym obiadem są również ziemniaczki podawane z jajkiem sadzonym. Z kolei w towarzystwie tłustego mięsa z sosem dobrze odnajdzie się ryż lub zapiekane warzywa.
Zobacz również: Traktowana jako odpad, a działa jak naturalny nawóz. Podlej paprotki, będą rosły jak szalone