Galaretka na zmarszczki. Kolagen "domowej roboty" za grosze

Kolagen jest kluczowy w walce z powstawaniem zmarszczek
Kolagen jest kluczowy w walce z powstawaniem zmarszczek123RF/PICSEL

Właściwości odżywcze kurzych łapek. Nie wyrzucaj ich podczas gotowania!

  • fosfor
  • wapń
  • witaminę A
  • witaminę B9
  • kolagen
  • aminokwasy

Kolagen - dlaczego jest tak cenny dla naszego organizmu?

Wywar z kurzych łapek, czyli wywar kolagenowy. Jak go zrobić?

Galareta z kurzych łapek będzie idealna do spożycia
Galareta z kurzych łapek będzie idealna do spożycia 123RF/PICSEL
  • 1 kilogram surowych kurzych łapek
  • sól
  • woda
  • cytryna
  • natka pietruszki
  1. Łapki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i natrzyj obficie solą. Do gotującej się wody włóż kurze łapki i gotuj przez 3 minuty. Wyjmij kurze łapki i ostudź. Gdy kończyny będą już ostudzone, usuń z nich błony i pazury.
  2. Tak oczyszczone nóżki zalej świeżą wodą i gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu, aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Gdy zauważysz odchodzące mięso od kości, wyciągnij z wody nóżki (nie wylewaj wody!) oddziel mięso, ścięgna i chrząstki od kości. Kości wyrzuć, a całą resztę włóż z powrotem do gotującej się wody.
  3. Zagotuj łapki ponownie. Przelej gotowy wywar do pojemniczków i wystudź dodaj kilka kropel soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, a następnie wstaw do zamrażalnika.
Na zmianę wyglądu twarzy mają wpływ nie tylko zabiegi medycyny estetycznej i chirurgii plastyczneNewseriaNewseria Lifestyle/informacja prasowa