Królewski napój na długowieczność. Pij przy infekcjach i gdy chcesz schudnąć
Jamu to tradycyjny indonezyjski napój, który od setek lat stosowany jest w medycynie naturalnej. Ten niezwykły specyfik opiera się na idealnie dobranych składnikach, które działają przeciwzapalnie i potrafią zdziałać cuda przy odchudzaniu. Nie bez przyczyny jamu nazywany był królewskim napojem długowieczności. Przez długi czas serwowano go wyłącznie na królewskim dworze. Ten rozgrzewający shot jest idealny na wzmocnienie odporności i łagodzenie objawów infekcji. Słynie również ze zwalczania dolegliwości trawiennych i przyspieszania metabolizmu. Z łatwością przyrządzisz go w domu.

Spis treści:
Czym jest jamu?
Jamu to starożytny indonezyjski napój leczniczy, w 2019 r. został uznany za część dziedzictwa kulturowego Indonezji. Jego tradycja sięga VIII w. - był spożywany na dworze królewskim, a z czasem znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Jego receptura zmieniała się na przestrzeni lat, jednak do podstawowych składników zalicza się kurkumę i imbir. Pozostałe dodatki to tamaryndowiec, trawa cytrynowa, lukrecja, mięta pieprzowa, nasiona, miód, woda kokosowa, sok z cytryny, a czasem nawet jajka.
Indonezyjski napój na wzmocnienie odporności
Jamu to jeden z najlepszych naturalnych specyfików na złagodzenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Jego składniki przyczyniają się do odbudowy naturalnego mikrobiomu jelit, a to właśnie on odpowiada za szybkie wychwytywanie szkodliwych drobnustrojów i wysyłanie sygnałów do mózgu o potencjalnym zagrożeniu. Jamu nie tylko stymuluje więc pracę układu odpornościowego, ale działa też przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Łagodzi kaszel i ból gardła, wykazuje właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, dzięki czemu pozwala szybciej wrócić do zdrowia.
Idealnie dobrane składniki przyspieszają odchudzanie
Składniki jamu, przede wszystkim imbir, pieprz i kurkuma, znacznie przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Udowodniono, że kurkumina stymuluje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład komórek tłuszczowych, a do tego może przyczyniać się do hamowania apetytu (podejrzewa się, że regularnie spożywana obniża poziom greliny, czyli hormonu głodu).

Jamu na dolegliwości trawienne
Jamu jest idealnym napojem na dolegliwości trawienne. Wspiera pracę wątroby i jelit, przyczynia się do rozkładu tłuszczów, łagodzi wzdęcia i zgagę. Zmniejsza też ryzyko zaparć i pozytywnie wpływa na procesy detoksykacyjne organizmu.
Shot, który łagodzi stany zapalne i opóźnia starzenie się
Składniki indonezyjskiego napoju zawierają bardzo silne przeciwutleniacze, które nie tylko zwalczają stany zapalne, ale też opóźniają procesy starzenia się. Usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek, a nawet nowotwory. Jamu spowalnia zwyrodnienia stawów i wspiera pracę mózgu, zmniejszając ryzyko demencji.
Przepis na jamu
Składniki:
- 2 cm świeżego korzenia imbiru;
- 4 szklanki wody kokosowej;
- 2 łyżki miodu naturalnego;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- 25 g sproszkowanej kurkumy;
- 100 g pasty z tamaryndowca;
- 100 ml gorącej wody;
- szczypta pieprzu cayenne.
Przygotowanie:
Imbir należy obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kurkumę, imbir i wodę kokosową blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do garnka, dodajemy pastę z tamaryndowca i pieprz oraz kilka łyżek gorącej wody. Mieszamy i odcedzamy płyn (np. przy użyciu sitka), dodajemy sok z cytryny oraz miód. Gotowy napój możemy pić od razu (nie więcej niż szklanka dziennie), resztę najlepiej przelać do sterylnego słoika lub butelki i przechowywać w lodówce do tygodnia. W czasie infekcji jamu można pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Czytaj także:
Źródło:
www.verywellhealth.com/health-benefits-jamu-drink-8785438