Matcha nie dla każdego. Kto nie powinien jej pić? Uważać musi konkretna grupa

Matcha uchodzi za jedną z najzdrowszych zielonych herbat. Napój ten jest źródłem cennych składników, poprawia koncentrację, wspomaga odchudzanie i opóźnia procesy starzenia się. Chociaż słynie przede wszystkim z ważnych dla zdrowia właściwości, niektórzy powinni go unikać. Kto nie powinien pić matchy?

Matcha to "napój-orkiestra", który zawiera sporo cennych dla zdrowia składników. Niektórzy powinni jej jednak unikać
Matcha to "napój-orkiestra", który zawiera sporo cennych dla zdrowia składników. Niektórzy powinni jej jednak unikać123RF/PICSEL

Matcha uchodzi za jedną z najzdrowszych zielonych herbat. W ostatnich latach zyskała popularność w różnych częściach świata, m.in. za to, że jest źródłem witaminy C i antyoksydantów. Oprócz tego wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Na rynku jest dostępnych wiele jej odmian, które różnią się od siebie smakiem czy intensywnością. Matcha latte ze spienionym mlekiem, matcha blue (zyskuje niebieski kolor po zaparzeniu), bio (bez sztucznych aromatów), keto (z dodatkiem czarnego pieprzu) czy puder (wykorzystywana w shake’ach i mlecznych napojach). Jedna łyżeczka matchy to 6 kcal bez dodatku mleka i cukru, natomiast matcha latte w 100 g zawiera 37 kcal.

Matcha: dlaczego jest zdrowa? Lista właściwości

Matcha jest bogata w witaminy E i C, potas, cynk, wapń i żelazo. Zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, L-teaninę wspierającą pracę mózgu i wpływającą na redukcję stresu. Matcha zawiera również kofeinę - jej zawartość jest o wiele większa niż w przypadku kawy.

Jakie cenne dla zdrowia właściwości ma jeszcze matcha? Regularne picie napoju poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu, opóźnia procesy starzenia. Co więcej, matcha wspomaga odchudzanie dzięki zawartości polifenolu EGCG (wpływa na regulację metabolizmu i przyspiesza spalanie tłuszczu).

Oto jedna z najzdrowszych herbat. Matcha w ostatnich latach zyskała na popularności
Oto jedna z najzdrowszych herbat. Matcha w ostatnich latach zyskała na popularności123RF/PICSEL

Kto nie powinien pić matchy?

Chociaż matcha jest zdrowa i dobrze wpływa na zdrowie, nie każdy powinien po nią sięgać. Kto nie powinien pić matchy? Na pewno osoby borykające się z anemią. Zawarte w napoju katechiny utrudniają wchłanianie żelaza z żywności. Nie jest ona również najlepszym wyborem dla osób zmagających się z niewydolnością wątroby. Ostrożność powinny też zachować kobiety w ciąży. Napój utrudnia wchłanianie kwasu foliowego, który jest ważny dla rozwoju płodu.

Warto pamiętać, że umiar w piciu sproszkowanej zielonej herbaty powinien jednak zachować każdy. Wystarczy pić jedną filiżankę dziennie. Matchy nie należy pić na czczo i popijać nią leków, ponieważ może wchodzić z nimi w reakcje, co osłabi ich działanie.

"Herbata w proszku" ze starożytnych Chin

Matcha wywodzi się ze starożytnych Chin i oznacza "herbatę w proszku". Sławę zyskała jednak dzięki Japończykom, dla których picie matchy stało się rytuałem i okazją do spotkań.

Jak powstaje matcha? Cztery tygodnie przed zbiorem roślina jest osłaniana przed słońcem, by zahamować wzrost liści. W takiej formie kumulują one wartości odżywcze, jak i zwiększają produkcję chlorofilu. Kolejnym etapem jest suszenie liści i mielenie ich w kamiennych żarnach. Dzięki temu matcha zachowuje wiele cennych dla zdrowia substancji.

„Ewa gotuje”: Matcha-misuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas