Napój japońskich bogów. Wymiecie toksyny z organizmu

Sakura to napój stworzony na bazie ekstraktu z płatków kwiatu wiśni. Smakuje doskonale w formie oranżady, herbaty czy naparu i nic dziwnego w tym, że Japończycy go uwielbiają. Jednak sakura to nie tylko smak, ale także i wyjątkowe właściwości. Dlaczego warto spróbować tego japońskiego przysmaku?

Sakura jest niezwykle popularna w Japonii
Sakura jest niezwykle popularna w Japonii 123RF/PICSEL

Japonia to nie tylko herbata. Sakura podbija podniebienia smakoszy

Japończykom zawdzięczamy wyjątkową sztukę parzenia herbaty, ale to nie koniec ich wkładu w napoje. Japonia kocha prócz herbaty także sakurę, czyli napój na bazie płatków kwiatu wiśni.

Historia sakury powiązana jest z tradycyjną ceremonią hanami, czyli podziwiania kwitnących wiśni, które są symbolem ulotnego piękna i przemijania. Stały się one jednym z symboli Japonii.

Już w starożytności płatki wiśni dodawano do herbat i potraw, przypisując im wyjątkowe właściwości zdrowotne i duchowe. Napój sakura w ostatnich latach staje się coraz popularniejszy poza Japonią w ostatnich latach, jako część trendu promującego naturalne produkty spożywcze.

Obecnie produkcja ekstraktów z kwiatu wiśni rozszerzyła się na inne kraje Azji, ale to Japonia pozostaje wciąż liderem w dostarczaniu najwyższej jakości składników na ten napój.

Napój sakura jest nie tylko smaczny, ale również korzystny dla zdrowia. Jego smak opisywany jest jako subtelny, kwiatowy, słodkawy. Ekstrakt z kwiatu wiśni zawiera jednak szereg składników, które mogą pozytywnie wpływać na organizm.

Napar oczyści organizm i ukoi nerwy. Spróbuj, a nie pożałujesz

Picie napoju z kwiatu wiśni może przynieść szereg korzyści dla naszego organizmu
Picie napoju z kwiatu wiśni może przynieść szereg korzyści dla naszego organizmuMohd Oqba123RF/PICSEL

Kwiaty wiśni są bogate w polifenole i flawonoidy - naturalne przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia i wspierając regenerację komórek. Dodatkowo w kwiatach wiśni zawarte są witaminy.

To właśnie witaminy A i C, które wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry i wspomagają wzrok, są cennym składnikiem sakury.

Ekstrakt z sakury może wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn, co sprzyja lepszemu samopoczuciu i zdrowej cerze, a ponadto delikatny aromat kwiatu wiśni działa kojąco na zmysły, redukując stres i napięcie, co bardzo cenią sobie Japończycy. To doskonały napój na chwile relaksu po ciężkim dniu.

Japończycy wierzą także, że regularne spożywanie sakury może poprawić działanie układu odpornościowego, chroniąc organizm przed infekcjami.

Japonia doczekała się swojego piękna. Wiśnie zakwitły!AFP