Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka?

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C
Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C123RF/PICSEL
  • reguluje proces pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty
  • przyspiesza proces gojenia się ran
  • hamuje krwawienie dziąseł
  • uszczelnia naczynia krwionośne
  • spowalnia proces starzenia się skóry
  • obniża ciśnienia krwi i cholesterolu 
  • obniża ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów
  • reguluje wytwarzanie kolagenu. 

Najlepsze źródła witaminy C

  • owoc dzikiej róży (250-800 mg/100g)
  • czarne porzeczki (150-300 mg/100g)
  • truskawki (46-90 mg/100g). 

Co ma więcej witaminy C: Papryka czy cytryna?