Najzdrowsze warzywo świata. Odmładza organizm i wspiera wątrobę
Każdy z nas wie, że spożywanie warzyw ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie, jednak niektóre z nich mają znacznie więcej wartości odżywczych od pozostałych. Zdaniem wielu dietetyków, a także ekspertów z Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) najzdrowszym warzywem na świecie jest rukiew wodna. Jakie ma właściwości zdrowotne i jak ją jeść?
Spis treści:
Rukiew wodna, znana jako rzeżucha wodna. Jej właściwości lecznicze znane są od wieków
Rukiew wodna, zwana również rzeżuchą wodną to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się rozgałęzioną, wzniesioną lub częściowo poziomo położoną łodygą. Jej liście są pierzastosieczne, mięsiste, o kształcie lirowatym, przy czym liście szczytowe są większe niż pozostałe. Z wyglądu przypomina rozbudowaną rzeżuchę, natomiast jej smak możemy porównać do rukoli lub roszponki.
Roślina ta słynie przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych, które znane są już od starożytności. Persowie podawali ją żołnierzom, w celu zwiększenia ich wytrzymałości. W Grecji uważana była za afrodyzjak. Rukiew wodną uprawiał też Hipokrates, który wykorzystywał ją do leczenia zaburzeń krwi.
Rukiew wodna najzdrowszym warzywem świata. Jakie ma wartości odżywcze?
Rukiew wodna to warzywo, które wyróżnia się nie tylko przyjemnym smakiem, ale przede wszystkim niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Zdaniem ekspertów Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC), a także wielu dietetyków jest ona najzdrowszym warzywem na świecie.
Rukiew wodna to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest bogata w:
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6),
- witaminy A, C, E, K,
- potas,
- magnez,
- żelazo
- cynk,
- wapń,
- mangan,
- fosfor,
- luteinę i zeaksantynę,
- flawonoidy (m.in. kwercetynę).
Odmładza organizm i wspiera wątrobę. To jednak nie wszystko
Rukiew wodna wykazuje liczne korzyści zdrowotne. Zawarte w niej witaminy i minerały wspomagają układ odpornościowy, wzmacniają kości, poprawiają kondycję skóry i włosów oraz pomagają regulować ciśnienie krwi. Roślina ta zawiera dużo beta-karotenu, który wpływa na utrzymanie prawidłowego wzroku.
Poza tym, zawarte w niej przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się organizmu i redukując ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nowotworów.
Jej właściwości przeciwzapalne mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości zapalnych, takich jak zapalenie stawów czy choroby układu pokarmowego. Rukiew wodna od wieków wykorzystywana była w medycynie ludowej. Do dziś uważane jest za doskonałe remedium na zaparcia, a także dolegliwości wątroby. Działa również moczopędnie oraz wspomaga detoksykację organizmu.
Wyciąg z rukwi wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ roślina ta chroni komórki nerwowe przed neurodegeneracją. Jej regularne spożywanie może przełożyć się na lepsze samopoczucie, poprawę pamięci i koncentracji.
Jako że rukiew wodna jest niskokaloryczna, ma jedyne 11 kcal w 100 g, może być pełnowartościowym elementem diety odchudzającej. Co istotne, jej regularne spożywanie pobudza metabolizm i pomaga zgubić zbędne kilogramy.
W sałatce, na kanapce, a może na surowo? Jak jeść rukiew wodną?
Smak rukwi wodnej najczęściej opisywany jest jako lekko pieprzowy, z nutą słodyczy. Jest ona warzywem uniwersalnym i łatwym w przygotowaniu. Jej chrupiąca konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że stanowi idealny dodatek do wielu potraw. Możemy dodawać ją do sałatek, koktajli, kanapek, a nawet do zup i dań gotowanych. Warto również spożywać ją na surowo, aby zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych.
Regularne spożywanie rukwi wodnej może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, regulację ciśnienia krwi oraz zapobieganie wielu chorobom. Z tego powodu warto włączyć ją do codziennej diety.