Napar, który wzmocni odporność i wesprze serce. Zrobisz go w 10 minut
W okresie zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, warto sięgnąć po napary z naturalnych składników bogatych w witaminy i minerały. Jednym z takich skarbów jest rokitnik, nazywany "cytryną północy". Jego wyjątkowe właściwości zdrowotne czynią go niezastąpionym w walce z infekcjami i osłabieniem organizmu. Jak przygotować napar z rokitnika i dlaczego warto go pić?
Spis treści:
Wzmocni odporność i układ nerwowy. Dlaczego rokitnik jest lepszy od cytryny?
Za wyjątkowym działaniem rokitnika stoi witamina C, która jest silnym przeciwutleniaczem, przez co łagodzi stany zapalne, jednocześnie stymulując odporność naszego organizmu. W 100 gramach świeżych owoców tego krzewu znajdziemy nawet 2500 mg witaminy C - to dziesięć razy więcej niż w cytrynie, uważanej za owoc, który najskuteczniej pomaga łagodzić przebieg infekcji.
Co więcej, witamina C zawarta w rokitniku jest odporna na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu napar z tego owocu nie traci swoich właściwości nawet po zalaniu gorącą wodą.
Rokitnik to jednak nie tylko witamina C. Jego owoce są źródłem karotenoidów i flawonoidów, które również działają jako silne antyoksydanty. Znajdziemy w nich także witaminę E, znaną jako "witamina młodości", a także witaminy z grupy B i minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Dzięki temu rokitnik nie tylko wzmacnia odporność, ale także wspiera kondycję skóry, układu nerwowego i serca.
Gdzie rośnie rokitnik? Mało kto wie, że jest pod ochroną
Rokitnik to roślina, która naturalnie występuje na piaszczystych terenach, takich jak nadmorskie wydmy czy wzgórza. Jego krzewy charakteryzują się iglastymi liśćmi i intensywnie pomarańczowymi owocami. W Polsce dzikorosnący rokitnik jest objęty ochroną, dlatego nie możemy zbierać jego owoców z naturalnych stanowisk.
Jeśli jednak chcemy mieć nieograniczony dostęp do owoców rokitnika, możemy posadzić go w swoim ogrodzie. Jest to roślina łatwa w uprawie, która doskonale sprawdza się jako żywopłot. Co więcej, jego owoce można zbierać na własny użytek i wykorzystywać do przygotowania zdrowych naparów czy przetworów.
Zobacz również: Egzotyczny owoc receptą na dobry wzrok i piękną cerę. Jest szansa, że teraz znajdziesz go w Polsce
Jak przygotować zdrowy napar z rokitnika? To bardzo proste
Przygotowanie naparu z rokitnika jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Oto przepis:
Składniki:
- 500 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
- 3-4 łyżki świeżych lub suszonych owoców rokitnika
- sok z jednej cytryny oraz kilka plastrów cytryny (z umytą skórką)
- 3-4 cm korzenia imbiru, pokrojonego na plasterki
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- Szczypta kurkumy dla dodatkowego działania przeciwzapalnego.
Przygotowanie:Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zalej gorącą wodą. Odstaw napar na około 10 minut, a następnie przecedź i ciesz się smakiem i właściwościami zdrowego, rozgrzewającego napoju.
Zobacz również: Jak jeść ziemniaki i nie tyć? Dietetyczne triki, które dają efekty. Zacznij od tego z lodówką
Czy napar z rokitnika jest dla każdego? Te osoby powinny uważać
Choć picie naparu z rokitnika ma wiele zalet, nie każdy może spożywać go bez obaw. Osoby z nadwrażliwością żołądka lub cierpiące na refluks mogą odczuwać dyskomfort po spożyciu dużych ilości imbiru, który jest jednym z kluczowych składników napoju.
Rokitnik może również obniżać ciśnienie krwi, dlatego osoby z niskim ciśnieniem lub przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny skonsultować się z lekarzem przed regularnym spożywaniem naparu.