Uważa, że to najzdrowsze śniadanie na świecie. Trudno dostać składniki?
Co jeść, by długo i zdrowo żyć? Podstawą jest spożywanie nieprzetworzonych i gęstych odżywczo produktów, które wypełnią nasze komórki witaminami i minerałami. W tym celu warto posiłkować się kulinarnymi wskazówkami z Kraju Kwitnącej Wiśni, którego mieszkańcy słyną z długowieczności.
Czy to jedno z najzdrowszych śniadań na świecie?
Michiko Tomioka to mieszkająca w Stanach Zjednoczonych japońska ekspertka ds. żywności. Kobieta zawodowo zajmuje się konsultacjami żywieniowymi i układaniem planów dietetycznych w oparciu o posiłki wegańskie i produkty charakterystyczne dla kuchni japońskiej.
Kobieta przyznała, że od wielu lat spożywa to samo śniadanie, dzięki czemu cieszy się zdrowiem i wierzy, że produkty, które niezmiennie jada, przyczynią się do jej długowieczności. Śniadanie dietetyczki nazywa się "yakuzen zakkokumai", a składniki, z których jest wykonane, są bogate odżywczo, w tym zawierają m.in. polifenole, priobotyki, witaminy, minerały i błonnik.
Zatem z czego składa się takie śniadanie? Nie brakuje w nim wodorostów nori, kiszonek, brązowego ryżu, ziaren sezamu czy fasoli. Michiko Tomioka w swoim śniadaniu znajduje również miejsce na natto, czyli tradycyjną, japońską potrawę, przygotowaną ze sfermentowanych ziaren soi. Natto charakteryzuje się kleistą, ciągnącą się konsystencją i specyficznym aromatem. Ponadto kobieta zajada się zupą miso i popija zieloną herbatę hojicha.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w śniadaniu "yakuzen zakkokumai"?
Produkty, z których składa się śniadanie japońskiej ekspertki ds. żywienia, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Przede wszystkim jest ono bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i K. Zawiera również sporo minerałów, m.in. w postaci żelaza, magnezu, potasu, jodu i wapnia.
Z kolei fermentowana soja i inne, kiszone warzywa dostarczają probiotyków, które biorą udział w procesach odpowiedzialnych za utrzymanie jelit w dobrej kondycji. Wodorosty i fasola to cenne źródło błonnika, który m.in. sprawia, że odczuwamy sytość, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zapobiega zaparciom.
Wspomniana już fasola, ale i tofu występujące w zupie miso, to dobre źródło białka, bez którego nasz organizm nie jest w stanie przetrwać.