Nawet oporny sobie poradzi. Znika szybko do ostatniego okruszka

Ciasto z rabarbarem to banalna słodycz, którą można łatwo zrobić
Ciasto z rabarbarem to banalna słodycz, którą można łatwo zrobić123RF/PICSEL

Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem. Idealne na maj

Zobacz również:

Ciasto jogurtowe z rabarbarem: składniki

Kwaśny smak rabarbaru idealnie łączy się z ciastek jogurtowym
Kwaśny smak rabarbaru idealnie łączy się z ciastek jogurtowymSylvie Barbier aka Cala Mitysyl123RF/PICSEL
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
  • 1 kubeczek oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 3 kubeczki mąki,
  • 1,5 kubeczka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 5 łodyg rabarbaru .
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Do miski wbić wszystkie tzw. mokre składniki: jogurt, jaja i olej.
  3. Całość wymieszać.
  4. Do masy dodawać po kolei: przesianą mąkę, cukry i proszek do pieczenia.
  5. Ciasto mieszamy szpatułką albo łyżką do połączenia (konsystencja ciasta będzie zwarta)
  6. Masę przelewamy na blachę.
  7. Rabarbar, myjemy i obieramy oraz kroimy na centymetrowe paseczki.
  8. Rabarbar układamy na cieście.
  9. Całość pieczemy w piekarniku przez 45 minut albo do tzw. suchego patyczka
„Ewa gotuje”: Ciasto herbacianePolsat