Nawet oporny sobie poradzi. Znika szybko do ostatniego okruszka
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to strzał w dziesiątkę, jeśli nie mamy wybitnych zdolności cukierniczych. Wystarczy rozgrzać piekarnik, wymieszać ze sobą składniki, przelać masę do foremki i upiec. Prawda, że łatwe? Czas poznać tajniki, jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem błyskawicznie.

Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem. Idealne na maj
Mamy ochotę na coś słodkiego? Przygotowanie ciasta jogurtowego z rabarbarem nie jest niczym trudnym i nawet ktoś, kto w przygotowywaniu wypieków jest na bakier, poradzi sobie bez większego problemu. Ciasto jogurtowe z rabarbarem - choć banalne - bez problemu może być punktem kulminacyjnym w trakcie deserów na domowych uroczystościach. Jeśli ten opis nas dostatecznie przekonał, czas poznać, jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem: składniki

Zanim poznamy składniki na ciasto ważna informacja: wszystkie składniki, dla ułatwienia, trzeba odmierzać pustym kubeczkiem po jogurcie naturalnym. Dlatego warto go po opróżnieniu umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 1 kubeczek oleju roślinnego,
- 3 jajka,
- 3 kubeczki mąki,
- 1,5 kubeczka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 5 łodyg rabarbaru .
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Do miski wbić wszystkie tzw. mokre składniki: jogurt, jaja i olej.
- Całość wymieszać.
- Do masy dodawać po kolei: przesianą mąkę, cukry i proszek do pieczenia.
- Ciasto mieszamy szpatułką albo łyżką do połączenia (konsystencja ciasta będzie zwarta)
- Masę przelewamy na blachę.
- Rabarbar, myjemy i obieramy oraz kroimy na centymetrowe paseczki.
- Rabarbar układamy na cieście.
- Całość pieczemy w piekarniku przez 45 minut albo do tzw. suchego patyczka
Kiedy nasze ciasto ostygnie, możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego.