Nie tylko zapach ma znaczenie. Takich mandarynek lepiej nie kupuj

Nie wszystkie mandarynki warto jeść.
Nie wszystkie mandarynki warto jeść.123RF/PICSEL

Skąd wiadomo, że mandarynki są niezdrowe?

Kiedy nie można jeść mandarynek?

Po czym poznać dobre mandarynki?

Nie każda mandarynka jest dobra. Zwracaj uwagę na szczegóły
Nie każda mandarynka jest dobra. Zwracaj uwagę na szczegóły123RF/PICSEL
  • Zapach - dobre mandarynki mają świeży, intensywny cytrusowy zapach. Jeśli owoc nie pachnie, może być niedojrzały.
  • Konsystencja skórki - skórka powinna być jędrna, ale nie twarda. Jeśli jest zbyt miękka, owoc może być przejrzały. Z kolei zbyt twarda skórka świadczy o niedojrzałości.
  • Waga owocu - dobre mandarynki są ciężkie jak na swój rozmiar, co oznacza, że mają dużo soku.
  • Kolor skórki - naturalne mandarynki mają jednolity kolor, ale mogą zawierać delikatne zielone przebarwienia. Nie muszą być idealnie pomarańczowe, by były smaczne.
  • Łatwość obierania - świeże mandarynki łatwo się obierają, a skórka nie przywiera do miąższu.
  • Smak - mandarynki powinny być słodkie z delikatną nutą kwasowości. Jeśli smakują gorzko lub są bez smaku, mogą być niskiej jakości.
Weronika Błaszczyk, obesitolog: Ile cukru dziennie spożywamy?INTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?