Nowy hit wśród polskich ogrodników? Krzew z powodzeniem zastąpi borówkę amerykańską
Borówka amerykańska przez lata była niekwestionowaną królową ogrodów. W ostatnim czasie polscy ogrodnicy zaczęli doceniać inny, mniej znany krzew. Świdośliwa ma owoce równie zdrowe i smaczne, a do tego jest prostsza w uprawie.

Spis treści:
Borówka amerykańska to w zasadzie już roślina obowiązkowa w polskich ogrodach. Owoce tego krzewu zachwycają smakiem i są źródłem cennych dla zdrowia właściwości. W ostatnim czasie do łask zaczyna wracać inny, do tej pory raczej niedoceniany krzew ogrodowy.
Świdośliwa lamracka nie dość, że ma równie pyszne owoce, to jeszcze ma mniej wymagań co do pielęgnacji. Z pewnością nie jest aż tak kapryśna, jak wspomniana na początku borówka amerykańska.
Co więcej, wiosną roślina staje się prawdziwą ozdobą dzięki barwnym kwiatom, a latem dostarcza zdrowych owoców. Drobny minus? Świdośliwa owocuje trzy-cztery lata od czasu posadzenia.
Owoce świdośliwy. Smaczne i pełne cennych właściwości
Owoce świdośliwy zawierają antocyjany, błonnik, potas czy witaminy z grupy B. Ze względu na zawartość cennych składników, mogą wspomagać odporność w sezonie na infekcje, jak i pomagać przy zmęczeniu czy osłabieniu psychofizycznym. Do tego warto dodać zwalczanie wolnych rodników i co za tym idzie - hamowanie procesów starzenia, jak i korzystny wpływ na serce i układ krążenia.
Owoce można jeść bezpośrednio lub wykorzystać do przygotowania powideł, syropów i dżemów. Są też znakomitym dodatkiem do deserów i ciast. Są o wiele słodsze niż owoce borówki amerykańskiej i mają porzeczkowo-jagodowy zapach.

Zobacz również:
Odporna na mróz i suszę
Świdośliwa naturalnie występuje na terenie Kanady czy Ameryki Północnej. Krzew jest uprawiany również w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii. W Polsce często pełni funkcje ozdobne. W zależności od gatunku, świdośliwa może mieć formę krzewu lub drzewa mogącego osiągnąć wysokość nawet kilku metrów. W naszym kraju dostępne w sprzedaży są najczęściej świdośliwa lamracka, kanadyjska i olcholistna.
Świdośliwa nie ma zbyt wielu wymagań co do uprawy. Jest w stanie przetrwać nawet największy mróz czy suszę.
Krzew kwitnie na przełomie kwietnia i maja. W tym czasie na gałązkach pojawiają się zebrane w grona kwiaty. Są dość odporne na niskie temperatury, dlatego niestraszne im nawet majowe przymrozki. Owoce pojawiają się natomiast pod koniec lipca lub wraz z początkiem sierpnia.
Podłoże idealne dla świdośliwy
Roślina co prawda może rosnąć na każdym typie gleby, ale najbardziej lubi podłoże obojętne, lekko kwaśne czy obojętne. Gleba powinna być delikatnie wilgotna - źle znoszą jednak glebę podmokłą. Świdośliwa uwielbia słoneczne stanowiska, ale dobrze poradzi sobie również w półcieniu. Krzew należy regularnie przycinać, aby się nadmiernie nie rozrastał. Należy go też regularnie podlewać - zwiększyć częstotliwość w trakcie owocowania i podczas suszy. Niedobór wody może sprawić, że będzie słabiej owocować.
Krzew świdośliwy może rosnąć osobno, ale również tworzyć luźny żywopłot. Jeśli zapewnimy jej odpowiednie warunki, szkodniki będą ją omijać szerokim łukiem. Roślina nie będzie też dzięki temu narażona na rozmaite choroby.