Obniża cukier i regeneruje wątrobę. Dodawaj odrobinę do owsianki
Agrest indyjski (inaczej amla) to owoc, który od lat stosowany jest w ajurwedyjskiej medycynie na dolegliwości trawienne, detoksykację, kaszel czy objawy astmy. W ostatnich latach zyskał sławę na całym świecie jako owoc długowieczności. Okazuje się, że ma zbawienny wpływ na serce, trzustkę i wątrobę. Ułatwia też odchudzanie. Z kolei olejek z amli z powodzeniem stosuje się na włosy i skórę, by poprawić ich wygląd. Sprawdź, czym jest agrest indyjski i poznaj jego zastosowania.

Spis treści:
Czym jest agrest indyjski?
Agrest indyjski (amla, Emblica officinalis) to niewielki owoc o kwaśnym smaku i zielonej barwie. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów i substancji bioaktywnych, przede wszystkim silnych przeciwutleniaczy. W tradycyjnej indyjskiej medycynie wykorzystywano wszystkie części rośliny do celów leczniczych. Jak amla wpływa na zdrowie?
Agrest indyjski wzmacnia układ krążenia
Badania indyjskich naukowców potwierdziły, że amla wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki temu znacznie zmniejsza ryzyko miażdżycy i jej powikłań - choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Agrest indyjski obniża poziom cukru
Indyjski agrest badano także pod kątem wspierania leczenia cukrzycy typu 2. Okazało się, że ekstrakt z owocu skutecznie obniża poziom cukru we krwi - opóźnia jego wchłanianie się do organizmu i chroni przed gwałtownymi wyrzutami insuliny. W ten sposób zmniejsza również ryzyko insulinooporności.
Agrest indyjski wspomaga odchudzanie
Obniżanie poziomu glukozy we krwi i zmniejszenie wydzielanej insuliny przyczynia się również do bardziej efektywnego odchudzania. To właśnie nadmiar insuliny utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej, a skoki glukozy odpowiadają za niepohamowany głód na słodycze i spożywanie nadmiaru kalorii.
Agrest indyjski wspomaga pracę wątroby
Chińscy naukowcy udowodnili, że agrest indyjski jest pomocny w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Sprzyja regeneracji tego narządu, a przede wszystkim ułatwia utratę masy ciała i spalanie tkanki tłuszczowej. Zmniejsza więc ryzyko otyłości brzusznej, która jest największym zagrożeniem dla zdrowia.

Olejek z agrestu indyjskiego na włosy
Regularnie stosowany olejek z amli chroni włosy przed nadmiernym wypadaniem i rozdwajaniem końcówek. Poza tym wzmacnia je, nawilża i dogłębnie odżywia. Sprawia, że włosy stają się miękkie, lśniące i wygładzone.
Jak stosować agrest indyjski?
Agrest indyjski jest w Polsce trudno dostępny w postaci świeżych owoców. W sklepach ze zdrową żywnością można je znaleźć w wersji suszonej. Dostępne są także soki i ekstrakty z amli. Agrest indyjski można też spożywać w postaci suplementu diety. Suszone owoce najlepiej dodawać do koktajli, sałatek czy owsianki, a sok może być bazą do przyrządzenia odżywczego koktajlu.
Czytaj także: