Papier do pieczenia – wcale nie taki niezbędny. Kreatywne zamienniki
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Osoby często eksperymentujące w kuchni, zwłaszcza z wypiekami, zazwyczaj mają szafki wypełnione niezbędnymi składnikami. Sekretem udanych ciast są także akcesoria kuchenne, które obejmują nie tylko specjalne miksery, blaszki i elementy dekoracyjne, ale także zwykły papier do pieczenia. Co zrobić, jeśli nagle zabrakło go w szufladzie? Okazuje się, że istnieje wiele jego substytutów. Wystarczy tylko dobrze rozejrzeć się po domu.
Spis treści:
Bułka tarta i masło zamiast papieru do pieczenia
Doświadczone panie domu, których kuchnie co tydzień wypełniają się smakowitym aromatem pieczonego ciasta, nieraz musiały mierzyć się z nagłym brakiem papieru do pieczenia. Zawsze jest, a nagle okazuje się, że całe zapasy właśnie magicznie gdzieś wyparowały. Nie stanowi to jednak przeszkody w realizowaniu planu o przygotowaniu słodkich wypieków.
Na ratunek przychodzą masło oraz bułka tarta. Wystarczy dokładnie nasmarować nimi blaszkę do pieczenia, a następnie wlać do środka surowe ciasto. Teraz trzeba tylko włożyć całość do nagrzanego piekarnika i trzymać w środku zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie. Po upieczeniu zauważymy, że nawet najmniejszy fragment wypieku nie przywarł do formy. Co ciekawe, z tego sposobu korzystano jeszcze przed rozpropagowaniem papieru do pieczenia.
Folia aluminiowa - doskonały zamiennik papieru
Szuflada z kuchennymi niezbędnikami do pieczenia świeci pustką, w lodówce skończyła się właśnie ostatnia kostka masła, a bułki tartej na co dzień nie używamy. Czym zatem zabezpieczyć przygotowywane ciasto przed przywieraniem? Sprawdzonym rozwiązaniem będzie użycie zwykłej folii aluminiowej. Wystarczy odciąć potrzebny kawałek i wyłożyć nim blaszkę. Pamiętajmy o tym, by zawsze układać folię błyszczącą stroną do góry. O wiele lepiej zatrzymuje ciepło, dlatego pomoże ciastu lepiej się dopiec.
Sprawdź: Tak toksyny w kilka chwil przenikają do żywności. Wszystko przez jeden, nagminnie popełniany błąd
Papier śniadaniowy do wypieków
Powrót dzieci do szkół i przedszkoli wiąże się z powrotem porannego rytuału robienia kanapek w ramach drugiego śniadania. Często pakujemy je do specjalnych pojemników, choć w wielu domach nadal prym wiedzie zwykły papier śniadaniowy. Warto wiedzieć, że nie tylko zabezpieczy jedzenie przed rozwaleniem się w plecaku, ale także zastąpi papier do pieczenia.
Nie wystarczy jednak tylko wyłożyć papierem śniadaniowym brytfanki lub formy. Jego wierzchnią warstwę trzeba dokładnie natłuścić, m.in. masłem, margaryną lub olejem roślinnym. Wybrany tłuszcz najlepiej rozprowadzić pędzelkiem. Jedynie równomierne rozłożenie produktu na papierze kanapkowym umożliwi ciastu oraz innym daniom równomierne wypieczenie, bez ryzyka przypalenia.
Sprawdź również: